COVID19-stay-home-anbefalinger: 15 ting du kan lave uden at forlade hjemmet

Bliv hjemme. Dyk ned i litteraturen. Se alle de TED Talks du længe gerne har ville se. Hør masser af Podcast. Se film. Binge-watch en masse serier – med god samvittighed. Spil TvBingo sammen hver for sig. Skriv poesi og dagbog, hvis du kan. Hjemmetid er i virkeligheden tid til fordybelse og en gave til både dig, samfundet og klimaet. 

Carla Rafaella Gianetti
20. marts 2020

Måske har du alligevel svært ved at koncentrere dig om dit arbejde på hjemmekontoret, når alt er stille omkring dig, eller du skal underholde og hjemmeundervise dine opmærksomhedskrævende børn. Du savner måske dine kollegaer du lige kan brainstorme med. Du savner fyraften og savner at drikke fredagsvin med veninderne eller drikke kaffe og spille bingo med din farmor om søndagen. Du har måske pudset alle vinduer, gjort hovedrent og sprittet alting af flere gange og er måske mere rastløs end afslappet. Eller måske er det helt omvendt – du er helt dvask og orker intet andet end at glo ud i luften. Uanset hvad, kan det være svært at finde ud af, hvor man skal gøre af sig selv og finde noget at udfylde de mange timer med. Svært at finde ud af, hvor man skal kanalisere en måske nervøs angst eller energiforladt og glædeløs energi hen, når verden pludselig står på hovedet – alt imens vi skal holde afstand til hinanden.

Men vi kan være sammen hver for sig på mange måder. Vi har her forsøgt at give jer nogle ideer til, hvad man kan lave i denne stille hjemmestund – både sammen og hver for sig. Et forsøg på at distrahere bange tanker, rastløse hjerner, søvnløse nætter og zombieagtige stilstande – en opmuntring til fordybelse og nærhed – på afstand.

CPH:DOX går online og viser portræt om Tove Ditlevsen

I onsdags startede CPH:DOX digitale filmfestival, der varer fra 18-29 marts, hvor man kan se en masse fede dokumentarer – blandt andet mosaikportrættet af Tove Ditlevsen “Tove i stykker”.
CPH:DOX dykker yderligt ned i Tove Ditlevsens forfatterskab i en talk med forfatter og årets vinder af Politikens Litteraturpris, Dy Plambeck og komponist og skuespiller Jeanett Albeck fra Sort Samvittighed. Film og talk kan ses online. Er du den ekstroverte type eller synes du bare det er sjovest at se film med andre, så I kan diskutere filmen efterfølgende? Så lav en synkron-stream-film-date med en ven. Tjek hele programmet ud her.

800 Faces of Frida K

Flere museer har i denne tid gjort det muligt at komme digitalt ind os se kunstværker trods isolation og hjemmekarantæner. Google Arts & Culture har fulgt trop og frigivet 800 værker med Frida Kahlo i udstillingen Faces of Frida, som vi på det varmeste kan anbefale at gå på opdagelse i. 

Følelsernes Vold under COVID19

Ensomheden kan blive enorm disse dage. Men heldigvis kan det at læse litteratur trøste. Vi anbefaler denne fine Podcast Følelsernes Vold med Linea Maja Ernst fra Weekendavisen, hvor hun i denne episode udforsker ensomheden gennem blandt andet Inger Christensens Alfabet, der med sin opremsning af alle de ting, som hun deler sin verden med, kan være en modgift mod ensomheden. En læsning og podcast, der i disse dage er yderst relevant.

Hjemmetid er læsetid

At skulle være sammen hver for sig sætter sine spor. Og som nævnt i forrige afsnit kan det at læse litteratur trøste og kræver netop alenetid og fordybelse. Det ville kræve en helt ny liste at lave COVID 19 boganbelinger, derfor vil vi i denne omgang nøjes med at anbefale Lea Løppenthins digtsamling Marts er bedst, der ikke er til at komme udenom denne måned. Og selvom denne marts bestemt ikke er den bedste, har digtsamlingen alligevel fået en revival de seneste dage – især dette citat rammer plet, og har fået flere på de Sociale Medier til at dele det:

at være hjemme betyder at være vævet ind i alt det man er
det er et sjældent privilegium
der er ingen garantier for ro eller frihed
der er ingen garantier for ro eller frihed

Bogen er desværre udsolgt fra forlaget, men kan købes gennem Det Lilla Rum for 100,- ekskl. porto. De pakker og sender.

Støt biograferne og tag i hjemmebio

Er du ved at løbe tør for serier på Netflix? Så anbefaler vi at tage en tur i Grand Teatret​s hjemmebio, hvor I blandt andet kan se filmen om Astrid Lindgren​ – Unge Astrid.

Igen, synes du det er sjovest at se film med andre, så du har nogen du kan diskutere filmen og dele oplevelsen med… så lav en synkron-stream-film-date med en ven.

Læs også vores anmeldelse af filmen her:

Seje små mennesker med store drømme til de små

Det kan være udfordrende at skulle finde underholdning derhjemme til de små og Ipaden er måske glødende disse dage. Men pyt, lad jer inspirere af Forlaget Alberts seje små mennesker med store drømme, som I kan downloade gratis indtil d. 30.marts. Du kan også købe bøgerne fysisk hos den feministiske bogcafé Det Lilla Rum, som sender pakker direkte hjem til jer,

Live stream teater for de små

Og nu vi er ved de kære små. Kvinderne bag Teater Fantast, Ditte Ylva Olsen og Stine Q. Pagh har besluttet at gennemføre deres udsolgte børneforestilling for tomme sale og streame den live d. 21 marts kl. 12.30. For når børnene ikke kan komme i teatret, så må teatret komme til børnene. Som mange teatre verden over disse dage har de været nødt til at aflyse en række forestillinger. Det gælder også den totalt udsolgte forestilling ’Lille Frø’ på Teatret Zeppelin i København – som I altså nu kan se hjemme i stuerne. Så find de røde gardiner frem i hjemmeteatret og sæt ungerne til rette på hjemme-tilskuerpladserne.

Covid19 dagbogspoesi og tid til skriblerier

Det er oplagt at fordybe sig i sin dagbog disse dage. Leg forfatter. Sæt dig med papir og notesbog eller ved computeren. Og hvis du kan – så skriv. Du er en vigtig kilde i denne historiske begivenhed, Bliv inspireret af Caspar Erics daglige covid19-poesi og skriv dig igennem stilheden som du enten nyder eller ser som dit livs krise. Hvis ikke du kan skrive, fordi stilheden er for larmende, er det også helt okay bare at læse eller lytte og lade sig henkaste til dagbogspoesien. Læs enten digtene dagligt på Tumblr  eller hør refleksionerne på Podimo

Kapitalismekritik under krisetider i litteraturen

DR P1s Skønlitteratur på P1 taler i denne udsendelse med blandt andet Asta Olivia Nordenhof om skibskatastrofer og samfundskritk i forbindelse med romanen Penge på lommen, hvori hun blandt andet skriver:

“Kapitalismen er en massakre. Men vi er levende, og vi kan ende kapitalismen.”

Mens Asta Olivia Nordenhof bruger romanformen, anvendte én af vores største digtere, Inger Christensen essaygenren i 70’ernes krise til at stille skarpt på kapitalismes bagsider.

Hør Tue Andersen Nexø, Asta Olivia Nordenhof og vært Nanna Mogensen i samtale om Inger Christensens og nutidens forfatters kapitalismekritik gennem litteraturen. En udsendelse, der på mange måder i denne krisetid bliver yderst relevant.

Forfatter Asta Olivia Nordenhof

Drøm dig væk til Louisianas grønne græsplæner og lyt til litteraturens store stemmer

Er der noget bedre end litterære talks? Hvis du også har det sådan, så kan vi i den grad anbefale  Louisiana Channel, hvor du kan drømme dig væk til den grønne græsplæne ved det skvulpende vand i Humlebæk og lytte til interviews, talks og oplæsninger helt gratis med hele verdens forfattere som Shahrnush Parsipur, Siri Hustvedt, Naja Marie Aidt, Shahrnush Parsipur, Vigan, Delphine de, Linda Boström Knausgård, Zadie Smith, Christina Hesselholdt, Margaret Atwood, Patti Smith, Svetlana Aleksijevitsj, Roxane Gay, Frances Goodman – og mange mange flere forfattere og kunstnere…

Shahrnush Parsipur forfatter til blandt andet Kvinder uden mænd

Dyk ned i glemte kvindelige forfatterskaber

Karin Michaëlis er en af de mange glemte kvindelige forfattere, og det er til trods for, at hun skrev mere end 70 bøger i forskellige genrer og var oversat til flere sprog. Noget tyder dog på, at tiden endelig er moden til, at hun får sin genkomst her i Danmark og flere yngre forfattere lader sig inspirere af hende. Lyt med når DR P1Skønlitteratur på P1 dykker ned i forfatterskabet, der strækker sig fra krigsjournalistik over kærlighedsromaner til børnebøger og erindringer. Hendes kontroversielle og nyskabende bøger, hvor især kvinderollen, identitet, erotisk kærlighed, barnet og fantasien er gennemgående temaer var helt unikke – og vi er glade for at forfatterskabet er kommet frem i lystet.

Hør samtale med dramatikeren Julie Maj Jakobsen, forfatteren Amalie Langballe, lektor Johan Rosdahl og værten Nanna Mogensen. Du kan i udsendelsen også høre Katinkas smukke sang i forbindelse med en teaterforestilling om forfatteren.

TED-Talk: Chok er godt

Mens vi er blevet indskrænket i vores udfoldelser, kan man ikke andet end at tænke, at verden måske havde brug for dette chok. Det er slående af de fleste dødelige virusser de sidste par år stammer fra dyr – dyr som vi menesker har spist. Vi står midt i en klimakrise, der kræver en massiv omstilling af vores samfund og måde at leve på. Og måske er denne uhyggelige virus netop det, der skal til, for at vi vågner op.

Hør klimaaktivisten Naomi Klein og forfatteren bag The ShockDoctrine: The Rise of Disaster Capitalism i en inspirerende TED-Talk om hvordan chokerende kriser kan fordre til positive forandringer – klimamæssige såvel som økonomiske,

Dyk ned i mange andre TedTalks som du længe gerne har ville høre. Vi anbefaler blandt andet: Chimamanda Ngozi Adichie, Roxane Gay,  Ashley Judd.

Spil TVBingo og støt de små lokale butikker

Så er der Bingo! Saml venner og familie over et virtual spil bingo og støt samtidig de små virksomheder, der i disse dage bløder. BingoTv Live er et nyt initiativ, der netop er opstået under COVID19- krisen for at støtte og gøre opmærksom på de små lokale butikker, cafeer og restauranter. Alle præmierne er doneret af de lokale butikker, og du kan vinde gavekort og meget andet. Bingopladerne er gratis, og du støtter ved blot at være med. En sjov og hyggelig måde at være sammen på hver for sig. Sammen på fin afstand.

Hent jeres bingoplader her. Showet bliver streamet via Facebook med Christian Paludan som vært, kendt fra Flamingo Bingo, d. 20.3 og showet starter kl. 19.00.

Netflix Queen Party

Netflix er uundværlige i disse dage, og binge-watching er blevet mere tilladt end nogensinde – og så behøver du ikke engang at få dårlig samvittighed, faktisk gør du en god gerning og din samfundspligt ved at blive indendøre for at minimere smitte og bryde smittekæden. Men det kan stadig blive ensomt at ligge og se serier alene dagen lang. Det er derfor, at Netflix nu har lanceret det nye koncept Netflix Party i kølvandet på COVID19. Det fungerer som en lille app i din browser, hvor du kan invitere gæster via et link til at se film og serier sammem med dig. Det er en genial måde at holde filmaften på sammen med venner og familie – hver for sig. Og så er det gratis.

Og hvis du virkelig var ved at løbe tør for serier og endnu ikke har set THE CROWN, fordi du ikke lige er til storladne historiske dramaer – så er det måske denne serie du alligevel skal binge-watche sammen med veninderne. Denne historiske dramaserie om Dronning Elizabeth, spilles nemlig helt sublimt af Claire Foy, og det er alt for sjældent, at vi ser serier med kvinder i magtfulde roller – og i denne serie er dramaet omkring lige netop det i højsædet. Download, installer og inviter veninderne til den hyggeligste Netflix-binge-watching aften.

Sammen på yogamåtten hver for sig

Er du ved at være træt af at sidde på din flade det meste af dagen? Måske er du begyndt at få ondt i ryggen fordi du ikke rør dig som du plejer. Og synes du allerede, at det kan ses og mærkes at din krop er blevet tvunget ned i gear. Så rul yogamåtten ud på gulvet og tag en time med streetyoga.dk, der hver dag klokken 13 streamer live. Aftal evt. med din yoga-buddy at gøre det sammen – hver for sig.

Vino-date med veninderne

Okay, det var 15 anbefalinger, som vi håber, du kan bruge i denne her mærkelige tid, men måske savner du også bare nogle at dele dine tanker med. Nogle at tale med. Se et velkendt ansigt. Så kan en aften med veninderne altså stadig lade sig gøre. Lav jer en Vin-skype-date. Og nej, det er slet slet ikke det samme – men i mangel på bedre kan det lige gå an. Og ja, du ender måske med at drikke dig selv i hegnet… Men pyt. Du kan jo pleje tømmermændene med en feel-good serie eller film igen i morgen. Med god samvittighed. Tjing tjing.