Fem feministiske favoritter i 2018

2018 har budt på mange feministiske sejre, historier og kampe rundt omkring i verden. Historier om rebelske kvinder i både historien og kunsten, som vi har forsøgt at dele med jer, så godt vi kunne. Her er top fem over de mest læste UDBRUD-historier i år.

Carla Rafaella Gianetti og Isa Marie Romby
Fotocollage: Carla Rafaella Gianetti
December 2018

Kære seje og modige Udbrydere!
Det har på mange måder været et helt fantastisk feministisk år – både ude i den store verden, i Danmark og her på UDBRUD! Året har vist os, at det nytter at stå sammen og kæmpe for lige rettigheder til alle minoriteter, der er undertrykt på flere forskellige måder. Året har desværre også vist, at undertrykkelsen lever i bedste velgående. Vores samfund drejer i en mere og mere neo-liberalistisk retning, hvilket gør den feministiske kamp både vigtig og vedkommende.

Men heldigvis har 2018 understreget, at samtalen, de personlige historier vi deler og fællesskabet omkring dem, gør os stærke og kan væbne os mod disse højredrejede og undertrykkende kræfter, som har sneget sig ind i parlamenter verden over. På den måde har året 2018 været året, hvor det personlige igen er blevet politisk. Vi har oplevet både individer og store grupper af mennesker, som stædigt har påpeget og kæmpet imod nogle af de uhensigtsmæssige samfundsstrukturelle problematikker rundt omkring i verdenen, og dermed været med til at rykke ved nogle forkvaklede opfattelser af hvordan kvinder, minoriteter og flygtninge skal behandles .

Året har været et #Timesup og #metoo år, hvilket har båret præg af personlige historier fra Hollywood, demonstrationer i Paris og resten af verden, den grønne feministiske bølge i Sydamerika til herhjemme at forsøge at få flere kvinder på musikscenen, til at debattere #metoo på arbejdsmarkedet og lave anbefalelsesværdige dokumentarer som HUNKØN.

Nogle af disse rørende og stærke historier, har vi delt med jer og skrevet om – både i magasinet og på de sociale medier – og har hele tiden forsøgt at give stemme til dem, der måske ikke altid automatisk får lov at bruge den og ikke mindst forsøgt at gøre den fælles feministiske kamp bredere og stærkere. Vi har i løbet af året derfor givet jer artikler om mange forskellige slags rebelske og modige personer rundt omkring i verden, der har optrådt i både film, musik, videnskaben, historien og i litteraturen – og I har støttet os ved flittigt at læse med.

De fem mest populære på UDBRUD!

Godnathistorier om de rebelske kvinder i historien og inspirerende eventyr, var I eksempelvis helt vilde med! Og det forstår vi virkelig godt. På førstepladsen på vores top-5 over årets mest læste artikler, møder vi nemlig nogle mega seje kvinder i alle mulige forskellige skikkelser fra forskellige tider, i en farverig og humoristisk grafisk bog. En bog, der både kan læses af rebelske piger og drenge, men også af voksne.

Rebelske kvinder i inspirerende eventyr

Artiklen om Nobels kvinder inden for Fysik, kemi, medicin og fysiologi ligger på en flot andenplads – men hvem synes ikke også, at det er mega svedigt at læse om kloge videnskabskvinder? Kvinder, der ofte bliver glemt, redigeret ud af historien eller hvor mænd tager æren for deres opdagelser. Klart et genlæs værd! Glem dem ej!

Nobels kvinder: Fysik, kemi, medicin og fysiologi

Og apropos de glemte og negligerede kvinder… På tredjepladsen kommer De glemte kvinder i kongerækken. En rigtig fin og relevant artikel om, hvordan mænd har hersket i historiebøgerne. En artikel skrevet af vores gæsteskribent Lasse Bøeg Grenvald og illustreret med flotte farverige illustrationer af Serife Kart.

De glemte kvinder i kongerækken

Og ja, så kommer den gode gamle Tove Ditlevsen ind på en fjerdeplads over mest læste artikler. I er åbenbart, ligesom os, stadig ramt af Tove-Feberen og har derfor igen i år flittigt læst anmeldelsen af Der bor en ung pige inde i mig, der ikke vil dø som er en digtsamling fra 2017 udvalgt af digteren Olga Ravn. 

Tove, Tove, Olga

På en smuk femteplads lander Jasmine Antons Beyoncés feministiske revolution. En artikel skrevet af vores nyeste skribent på holdet, og som i år har leveret flere popkulturelle artikler til magasinet. Vi elsker feministisk pop – og vi elsker vores nye skribent! Og det gør I tydeligvis også!

Beyoncés feministiske revolution

Sikkert SoMe-hit!

Udover de 5 meste læste artikler på Magasinet Udbrud i 2018 – har I på de sociale medier været flittige til at dele alle vores artikler, og der har politisk og feministisk pigepunk altså storhittet! Interviewet med Girlcrush har nemlig været jeres absolut favorit – og er derfor nået så bredt ud, at den selvfølgelig også skal have en plads på denne nytårsliste – og på en eller anden måde fortjener sin helt egen første plads!

Politisk pop-punkband med en piget æstetik

Tusinde tak fordi I har læst med og været en del af den feministiske kamp. Der er stadig lang vej igen og stadig masser at kæmpe for, så lad os blive ved at dele historier med hinanden og have hinandens ryg og ikke slås indbyrdes. Lad den feministiske kamp og samtale samle os i stedet for at splitte os.

Rigtig godt nytår og tusinde tak for et fantastisk feministisk 2018!