Alternativ dronningetale adresserer LGBTQIA+ issues

Den transkønnede aktivist Munroe Bergdorf har lavet en helt særlig og alternativ dronningetale, som modsvar til Dronning Elizabeth II’s årlige juletale til nationen. Bergdorf adresserer med talen de enorme problemer, hate-crimes og den undertrykkelse af LGBTQIA+-personer, der finder sted i England og i resten af verden.

Carla Rafaella Gianetti
December 2018

Ligesom der herhjemme er tradition for at se Dronning Margrethe II’s nytårstale nytårsaften, har det i England i mange år været tradition at se den engelske Dronning Elizabeth II’s juletale på juledag. Men det er langt fra alle, der i år er begejstrede for den 92-årige majestæts tale. Derfor uploadede den tidligere L’Oreal model og aktivist Munroe Bergdorf en helt særlig hilsen til englænderne på YouTube med titlen “A Qween’s Speech”, som et modsvar til dronningens tale.

Talens titel er et strategisk valg, og hedder; A queen’s speech, og ikke The queen’s speech, netop fordi den – modsat den engelske dronnings tale – skildrer en kollektivistisk og kritisk stemme, der inkluderer og taler på vegne af mange forskellige dronninger, fortæller Bergdorf til magasinet OUT.

Vågn op, England!

Bergdorf starter talen med at sige, at vi er nået langt – men at der stadig er masser at kæmpe for. Iført røde latexhandsker, røde sko, et majestætisk glow og en tiara placeret på hovedet, adresseres problemerne ved et uddannelsessystem i England, der i den grad svigter LGBTQIA+-studerende. Bergdorf påpeger, at det derfor er nødvendigt med en meget større repræsentation i det offentlige rum uanset etnicitet, religion, kønsidentitet og seksualitet. Talen påtaler racismen, sexismen og transfobien, der raser i vores samfund, og Bergdorf kommer med løsninger på, hvordan problemerne kan løses.

Bergdorf påpeger desuden, at England i fremtiden skal påtage sig et meget større ansvar overfor sexarbejdere og tackle den manglende forebyggelse af HIV-smittede, hvor et sundhedssystem i øjeblikket svigter en masse mennesker.

Bergdorf siger blandt andet, at vi ved at tænke på fremtiden – og børnene –  kan uddanne nye generationer til at kæmpe imod den strukturelle undertrykkelse, og at der gennem øget repræsentation af forskellige stemmer kan skabes et mere mangfoldigt og tolerant samfund. Men der skal ikke kun uddannes – der skal også tages ansvar. Dette skal gøres ved at ændre eller indføre love på områder, der berører undertrykte LGBTQIA+-personers rettigheder, så der på den måde skabes flere trygge rum for LGBTQIA+ at færdes i. Bergdorf påpeger desuden, at England i fremtiden skal påtage sig et meget større ansvar overfor sexarbejdere og tackle den manglende forebyggelse af HIV-smittede, hvor et sundhedssystem i øjeblikket svigter en masse mennesker. For mange har nogle af disse ting været en lang kamp at opnå, men for andre er kampen først lige begyndt, siger Bergdorf i talen. “For many of us, it has been a battle to get here. For others, the war is just beginning.“

Hermed adresserer Bergdorf i den grad de kolonialistiske fodspor briterne har sat verden over. Fodspor, der den dag i dag stadig medfører stor grad af undertrykkelse blandt farvede queers.

Eftersom Dronningen i England er et symbol på det engelske imperium, er talen desuden en direkte påmindelse om de homofobiske love og hatecrimes, der stadig hersker og undertrykker LGBTQIA+  i 74 lande, hvor det stadig er ulovligt at være homoseksuel, hvoraf de 36 lande er en del af Commonwealth. Hermed adresserer Bergdorf i den grad de kolonialistiske fodspor briterne har sat verden over. Fodspor, der den dag i dag stadig medfører stor grad af undertrykkelse blandt farvede queers. “Wake up Britain, this is our time to rise up. Education, legislation, reparation. Long live our queens”, afslutter Bergdorf.

Et outdated monarki

Bergdorf forklarer til magasinet OUT, at den alternative tale udsprang af en frustration over, at der i Dronning Elizabeth IIs tale bliver insinueret en masse problemer uden, at dronningen kommer med direkte forslag til løsninger. Og det er ikke godt nok. Bergdorf mener nemlig, at vi er nødt til at tale meget mere åbent og direkte om undertrykkelse og de problemer, vi står med, i stedet for at blive ved at pakke det væk og lukke øjnene for realiteterne.

Talen bliver blot tomme ord, der er fyldt med paradoksale kontraster, hvor en privilegeret hvid dronning sidder i luxuriøse omgivelser, med et stort gyldent piano i baggrunden samtidig med, at hun taler om dem, der har mindst i samfundet

Ligesom den danske dronning, er ​​den engelske hævet over partipolitik og giver ikke udtryk for politiske holdninger og budskaber. Bergdorf mener, at dronningens tale år efter år netop har båret præget heraf og hermed bliver udtryk for en markant ansvarsfralæggelse. Talen bliver blot tomme ord, der er fyldt med paradoksale kontraster, hvor en privilegeret hvid dronning sidder i luxuriøse omgivelser, med et stort gyldent piano i baggrunden, mens hun taler om dem, der har mindst i samfundet. Det bliver en overfladisk påmindelse om, at den britiske befolkning nu må stå sammen gennem denne svære tid (som muligvis er en reference til Brexit), og arbejde hårdt for at skabe et forenet England. Et forenet England, der ofte glemmer de mange forskellige marginaliserede befolkningsgrupper i samfundet.

Hun understreger desuden, at hele præmissen for det engelske monarki er total outdated. Ikke at monarkiet nødvendigvis skal afskaffes – men at man skal gentænke det, så det passer ind i et moderne samfund.

Bergdorf fortæller dog til OUT, at det ikke er hensigten med den alternative dronningetale at rage uklar med Dronning Elizabeth, men at det er et call-out til hele monarkiet, det engelske imperium og magthaverne i samfundet. Hun understreger desuden, at hele præmissen for det engelske monarki er total outdated. Ikke at monarkiet nødvendigvis skal afskaffes – men at man skal gentænke det, så det passer ind i et moderne samfund.

Gud bevare Danmark og det danske kongehus?

Det bliver spændende at se den danske Dronnings nytårstale i morgen, og vi håber selvfølgelig, at hun trods kravet om politisk neutralitet, alligevel vil forsøge at være folkelig, inkluderende, huske de marginaliserede befolkningsgrupper og forskellige stemmer i vores samfund, påtage sig ansvaret for koloniseringen af Vestindien og Grønland, nævne de flygtninge, der i nær fremtid skal deponeres til en øde ø, de mange hate-crimes, manglen på ligestillingen, og at hun vil komme med nogle deciderede løsninger til, hvordan vi bliver et meget mere rummeligt og mangfoldigt land. 

Rigtig godt nytår og gud bevare Danmark.

Kilder:
Pink News
Magasinet OUT