Skeden i fokus

For godt et år siden, i september 2017, udgav de to norske medicinstuderende Nina Dølvik Brochmann og Ellen Støkken Dahls deres bog “Glæden med skeden”. En letlæst bog om skeden og vulvaen, der kombinerer medicinsk viden, tunge fakta og humor.

Af Christine Vassaux Noe
Foto: Anne Valeur
December 2018

Nina Brochmann og Ellen Støkken Dahl fik idéen til at skrive “Glæden med Skeden” efter at have oprettet en blog, hvor alle kunne indsende spørgsmål om ‘det kvindelige underliv’. Det væltede ind med spørgsmål om menstruation, prævention, sex og diverse sygdomme, og eftersom mange af spørgsmålene var de samme, besluttede de to kvinder at skrive en bog om det.

“Glæden med skeden” er en bog baseret på fakta, lægevidenskab og anerkendt medicinsk viden. Den er skrevet i et letforståeligt og til tider ret humoristisk sprog, da den netop er beregnet til alle med interesse i viden om vulvaen og skeden uanset alder, køn eller baggrund. Bogen er ikke et opslagsværk som sådan, men den er inddelt i kapitler med forskellige emner, så den er nem at slå op i, hvis man gerne vil læse om noget bestemt.

Mytedræber

Bogen indeholder alt, man har brug for at vide om både vulva og skede, og den forsøger, ved hjælp af omfattende undersøgelser, medicinsk viden og fakta at afmystificere dem begge. Både Brochmann og Dahl fandt ud af, at der var et behov for en lettilgængelig og faktuel bog, da det både halter med forskning på området såvel som helt almindelig folkeoplysning. De fandt ud af, at både unge, midaldrende og ældre kvinder faktisk ikke vidste særlig meget om deres eget underliv på trods af den store rolle, det spiller gennem hele deres liv.

Bogen gennemgår følsomme og relevante emner som alt fra myter om jomfruhinden, illusionen om, at det er meningen, at sex skal gøre ondt, at hormonprævention skulle være farligt for kroppen til emner som abort og kønslemlæstelse.

Vulvaen er omgærdet af mystik og myter, der ikke har hold i virkeligheden. Ifølge de to forfattere, flyder både medierne, popkulturen og seksualundervisningen i skolen over med fejlagtige beskrivelser af både udseende, virkning og seksuel sundhed, som er med til at fastholde et ukorrekt billede af vulvaen.

Bogen gennemgår følsomme og relevante emner som alt fra myter om jomfruhinden, illusionen om, at det er meningen, at sex skal gøre ondt, at hormonprævention skulle være farligt for kroppen til emner som abort og kønslemlæstelse.

Skedens håndbog

Bogen er præcis, underbygget af fakta og ikke mindst utrolig overskuelig at læse. Den er delt op i kapitler, der hver især fokuserer på dele, der har med vulvaen og skeden at gøre. Vil man for eksempel vide noget om menstruation, og hvad der egentlig sker med kroppen før, under og efter menstruationen, er der et langt kapitel om lige præcis dét. Der er en detaljeret gennemgang af fordele og ulemper ved forskellige præventionsmidler, og vil man gerne vide mere om symptomerne på forskellige sygdomme forbundet med skeden, er der også rigeligt at tage fat på.

Bogens opslagsagtige opbygning gør, at man ikke nødvendigvis læser alle 300 sider ud i en lang køre, men kan bruge den til at slå op i efter behov. Derfor vil bogen også umiddelbart være let at bruge som undervisningsmateriale.

Binær og heteronormativ

Bogen er lærerig og hurtigt læst på få dage. Det var skønt endelig at læse noget læservenligt og korrekt medicinsk viden om vulvaen, få punkteret et par myter om underlivet og i al almindelighed blive klogere på alle de ting, der sker med kroppen, alt efter hvad man indtager eller ikke indtager af præparater. Det er fint at vide, inden man går i gang med bogen, at forfatterne er meget pro hormonprævention og det afspejler sig tydeligt i kapitlet om prævention. 

Sproget i “Glæden med skeden” er utrolig binært og heteronormativ, så transkønnede, non-binære eller homoseksuelle vil muligvis ikke opleve en speciel stor inklusion i sproget. De to forfattere opridser i begyndelsen af bogen, hvad de fokuserer på i forhold til køn. De beskriver selv i kapitlet om underlivet, at de vil “fokusere på tre faktorer, der afgør, om man er kvinde eller mand: Vores kromosomer (i det følgende kaldet genetisk køn), vores kroppe (fysisk køn) og de psykologiske faktorer (psykologisk køn).”

Den er lærerig, veldokumenteret og oplysende, men for alle kvinder, der ikke er cis-kønnede eller heteroseksuelle, skal man nok gøre sig klar på et temmeligt binært og heteronormativt sprogbrug.

Udover i det afsnit, hedder det igennem hele bogen “det kvindelige underliv”, “kvinders menstruation” og andet i den dur i unødvendig høj grad. Det virker ekskluderende, at ordet ‘kvinde’ bliver brugt i hvad føles som hver anden sætning, når det ikke er nødvendigt for forståelsen. Havde man valgt at bruge det i mindre grad, ville diskursen have været mere inkluderende. På samme måde handler kapitlet om sex også kun om heteroseksuelt vaginalt samleje og ingen andre former for sex. 

Det er en anbefalelsesværdig bog til alle med interesse for skeden og vulvaen, såvel som en tiltrængt bog for især indehavere af netop disse. Den er lærerig, veldokumenteret og oplysende, men for alle kvinder, der ikke er cis-kønnede eller heteroseksuelle, skal man nok gøre sig klar på et temmeligt binært og heteronormativt sprogbrug.

Nina Brochmann og Ellen Støkken Dahl, Glæden med Skeden
People’s Press, 2017
Oversat af Søren Markers
309 sider