Bøger skal under træets grønne top… siden skal de læses!

Det er vist ikke nogen hemmelighed, at redaktionen elsker bøger og bæredygtighed. Derfor har vi lavet endnu en juleliste til jer med nogle af de bøger, som vi synes er værd at læse. Og som vi for klimavenlighedens skyld, opfordrer til at finde antikvarisk, hvis man kan. Genbrug er guld!

Af Carla Rafaella Gianetti og Isa Marie Romby
December 2018

Firkantede gaver er vores yndlingsgaver, og derfor synes vi, at der skal ekstra mange af slagsen under træerne i år. Det kan også være, at du selv trænger til en pause fra bagværket, de pågående nisser og den insisterende bjældeklang – og derfor trænger til en stille alenestund med en god bog i skødet inden juleaften. Her har vi samlet et lille udvalg af nogle af de nye og klassiske udgivelser, vi mener, fortjener at komme under træet og sidenhen læst.

Små hverdagsproblemer 

I efteråret udgav Forlaget Gladiator denne tykke moppedreng formet som en gammel telefonbog, men fyldt med små hverdagsproblemer. Gladiator har nemlig samlet al materialet fra Tove Ditlevsens brevkasse på Familie Journalen fra 1956-1976. I bogen kan du læse Ditlevsens – nogle gange helt far out – svar, på store og små spørgsmål indsendt af læserne. Bogen er et sjovt indblik ind i en tid uden google og hylende morsom at sidde flere sammen om og læse højt fra og forsøge at gætte Toves svar.

Små hverdagsproblemer
Tove Ditlevsen

Forlaget Gladiator, 2018
928 sider

Dickpicks en masse

Svenske Caroline Hainer går i Mænd viser mig deres pik helt tæt på fænomenet dickpicks , som hun på genial og personlig vis undersøger fra en psykologisk og sociologisk vinkel. Et nuanceret og utrolig underholdende indblik i et fænomen, som mange kvinder på datingscenen anno 2018 nok har været udsat for. Når man når sidste side, føler man sig både enormt meget klogere og langt mere forvirret. Når man når sidste side, føler man sig både enormt meget klogere og langt mere forvirret. Læs anmeldelse af bogen her.

Mænd viser mig deres pik
Caroline Hainer
193 sider
Gyldendal, 2018
Oversat af Ninna Brenøe

Min krop er tung af drøm 

Michael Strunge ville i år have været fyldt 60 år. I den forbindelse har den unge digter Caspar Eric udvalgt nogle af Michael Strunges aller bedste og smukkeste drømmende digte, hvor især kroppen er et tema. Bogen er den perfekte gave til det unge menneske, der afsøger og udforsker sin identitet og krop og måske går med rebelske fremtidsdrømme og håb om en anden verden. Læs UBDRUDS læsning af bogen.

Min krop er tung af drøm
Michael Strunge, digte udvalgt af Caspar Eric
Coverdesign af Kasper Vang Nielsen
Gyldendal, 2018
176 sider

Ditlevsen i farvre nye farver: Der bor en ung pige inde i mig

Denne her fine og farverige bog, med titel hentet fra et af Tove Ditlevsens smukke digte, kunne meget vel gå hen og blive en af de store klassikere herhjemme. Digtene er nøje og flot udvalgt af den unge digter Olga Ravn og udkom sidste år på Tove Ditlevsens 100 års fødselsdag. Den lille lyriske perle var med førsteudgavens turkise farve et hit under træet sidste år. Nu kan man få den i alle mulige flotte farver eftersom hvert oplag er kommet i en ny farve. Læs UBDRUDS læsning af bogen.

   

Der bor en ung pige i mig, som ikke vil dø
Tove Ditlevsen
Digte i udvalg ved Olga Ravn
Gyldendal, 2017 
149 sider

Har døden taget noget fra dig så giv det tilbage – Carls bog

Naja Marie Aidt har skrevet en rystende og rørende bog, hvori hun med et fragmenteret sprog skriver om at miste – noget som mange måske især bliver mindet om  her i juletiden. Endnu en poetisk perle om døden og sorgens sprog – og om at give det tilbage, som døden har taget. Læs også UDBRUD!s læsning af denne bog.

har døden taget noget fra dig så giv det tilbage – CARLS BOG
Naja Marie Aidt
Gyldendal, 2017 
168 sider

Tjenerindens fortælling

Denne roman har vi vist haft på en del boglister efterhånden. Men den er nu også en klassiker, du ikke kan komme udenom. Romanen udkom første gang i 1985 og foregår i et dystopisk univers, hvor kvinder er frataget alle rettigheder og blevet reduceret til fødemaskiner i et totalitært patriarkat. En rystende og uhyggelig dystopisk science-fiction roman, som i disse Trump-tider 30 år efter, er blevet yderst aktuel. Bogen fik renæssance, da HBO filmatiserede romanen og i den forbindelse blev bogen genudgivet på flere sprog, men hvis du er heldig, kan du også finde en flot gammel førsteudgave antikvarisk. Kæmpe must-read! Læs vores portræt af forfatterinden her.

Bogen er som nævnt genudgivet, men hvis du er heldig, kan du også finde en flot, gammel førsteudgave antikvarisk.

 

Tjenerindens fortælling
Margaret Atwood 
Lindhardt og Ringhof, 1986 og 2017

Feministisk dystopi i Naomi Aldermans Kraften

Vi fortsætter lidt ad det dystopiske spor, for i 2017 udkom Naomi Aldermans hårdtslående feministiske dystopi The Power, som absolut er værd at sætte på boghylden ved siden af Atwoods klassiker. The Power hvirvler læseren ind i en nervepirrende historie om en fremtid, hvor kvinderne pludselig får voldsmonopol og samfundet ændrer sig markant. Romanen giver en pause fra virkeligheden og sætter tankerne i gang hos læseren. I starten af 2018 udgav Forlaget Alhambra den danske oversættelse. Læs vores anmeldelser af både den engelske og danske udgave af romanen.

Kraften (The Power)
Naomi Alderman
Alhambra, 2018
Oversætter: Rebekka Hjelholt Svendsen
Sider: 369

Nyt pust til moderskabslitteraturen

Digte skal der til, og vi tilføjer derfor en ekstra digtsamling til listen over bøger, du kan kaste dig over i december. Shekufe Tadayoni Heibergs fine digtsamling Æg handler om kroppen, graviditet og moderskab, men leverer også et alternativt og forfriskende bud på skabelsesberetningen. Fås i fin gul form fra Forlaget Uro. Læs uddrag og vores anmeldelse af digtsamlingen.

Æg
Shekufe Tadayoni Heiberg
Forlaget Uro, 2017
213 sider

Gennemblødt 

Med Gennemblødt fra 2016 leverer Maja Nyvang Christensen og Sine Cecilie Laub et stærkt og vedkommende bidrag til aftabuiseringen og afmystificeringen af menstruation. Bogen vakte opsigt da den udkom, hvilket siger noget om, at der virkelig er brug for et nyt sprog omkring menstruation, og at der er brug for litteratur, der er med til at gøre det legitimt at tale om det blod, der hver måned lander i underbukserne hos så mange mennesker. Den perfekte gave til teenageren. Læs anmeldelse og andre artikler om menstruation. 

Gennemblødt
Maja Nyvang Christensen
& Sine Cecilie Laub
People’s press, 2016
163 sider

Det personlige er politisk: Glasklokken

Allerede fra første anslag slår Sylvia Plath temaet og det politiske spor an i denne lyriske kunstroman, som tusindvis af læsere gennem flere årtier er blevet indfanget af. Glasklokken er en sand klassiker, der formår at sætte ord på, hvad det vil sige at være fanget i et mandsdomineret samfund og Plath var med romanen om en ung kvindes personlige kamp for overlevelse med til at gøre det personlige politisk. Læs anmeldelse og interview med Mette Moestrup her.

Bogen er genudgivet og oversat af Mette Moestrup og Olga Ravn, men hvis du er heldig, kan du finde denne klassiker antikvarisk.

 

Glasklokken (Bell Jar)
Sylvia Plath
Ny-oversat af: Mette Moestrup og Olga Ravn efter The Bell Jar.
Gyldendal, 2016
279 sider
Omslag: af Alette Bertelsen efter original udgivelse af Faber&Faber.

Den, der lever stille 

I efteråret skrev Leonora Christina Skov om sin opvækst og det at være homoseksuel kvinde. Det resulterede i denne bestseller-roman om en hård opvækst og frigørelsen fra fordømmende forældre. En roman der bestemt fortjener at være på enhver bognørds hylde.

Den, der lever stille
Leonora Christina Skov,

Politikens forlag, 2018
384 sider

Læs også Udbrud!s anmeldelse.

Insta-mom tegner et uskønt og befriende moderskab

Denne lille grafiske perle, har vi efterhånden også haft på flere forskellige lister – men den er altså også den oplagte gave til enten din gravide veninde, din veninde, der  er på barsel eller bare en mor. De hylende morsomme blyantstegninger gør op med nogle af fortællingerne om lykken ved at være på barsel og de perfekte ‘insta-mødre’. Det er måske ikke altid sååå fedt, at hverdagen med børnekaos hele tiden starter forfra! Læs også vores anmeldelse af denne bog

Hver dag starter forfra
Line Kjeldsen Jensen
Forlaget fredag, 2017

Godnathistorier for rebelske piger…og drenge

Gennem tiden har der været en tendens til at glemme, at berette om de kvinder, der har været med til at forme verden og som har præget samfundsudviklingen. Det gør Francesca Cavallo og Elena Favilli op med i bogen Godnathistorier for rebelske piger, som indeholder 100 historier om vigtige kvinder, som alle – ikke kun små piger – burde kende til. Hver historie er akkompagneret af en fin tegning. Denne bog er den perfekte julegave til små rebelske piger – og drenge. Og egentlig også til alle voksne! Læs vores anmeldelse af den engelske version. Bogen fås nu også oversat til dansk.

Godnathistorier for rebelske piger(Goodnight stories for rebel girls)
Elena Favilli, Francesca Cavallo 
Oversat af Elisabeth Kiertzner
People’sPress, 2017
Længde 224 sider 

Solen og hendes blomster 

I anledning af Lindhardt og Ringhofs danske oversættelse af insta-poeten Rupi Kaurs seneste digtsamling, The Sun and her Flowers – på dansk Solen og hendes blomster – vil vi i denne søde julemåned anbefale den lille fine digtsamling, der især henvender sig til den rodløse generation og den flydende tilgang til kærlighed. Den perfekte boggave til en du holder af. Læs Udbrud!s anmeldelse af den engelske New York bestseller.

Solen og hendes Blomster (The Sun and her Flowers)
Rupi Kaurs
Lindhardt og Ringhof, 2018
256 sider

Latinamerikansk feministisk litteratur

Maria Luisa Bombai er en af de få kvinder, der har vundet anerkendelse i den latinamerikanske litteraturhistorie og har givet kvinder en erotisk og selvstændig stemme i litteraturen. Den stemme er i høj grad til stede i Den sidste tåge og Ligklædt, hvor vi netop møder en kvindes livshistorie og begær i et samfund, der den dag i dag stadig har sine feministiske kampe at kæmpe. En yderst aktuel fortælling, som vi på redaktionen, er så glade for er blevet oversat til dansk. Mere af det! Og dette værk skal klart ind under træet til svigerfamilien, der måske kun forbinder latinamerikansk litteratur med Jorge Luis Borges og Gabriel Garcia Marquez.

Den sidste tåge & Ligklædt
Maria Luisa Bombai
Skjødt forlag, 2015

139 sider

Feministisk førstehjælp

Ulrikke Falch fra kultserien Skam har sammen med Sofie Frøysaa skrevet denne lettilgængelige og lidt poppede feministiske guide til teenageren. Den er en slags dagbog, der skildrer en hverdag som hunkøn og de ting, man kan være udsat for. Bogen giver gode tips til, hvordan man kan klare sig igennem alt lige fra sexistiske bemærkninger til menstruationstabuer. En feministisk selvhjælpsbog, som er let at læse for de fleste unge mennesker og kan bruges som opslagsbog. Bogen giver desuden et god indblik i, hvad det vil sige at være ung pige i dagens Sverige… og Danmark.

Jenteloven. Feministisk førstehjælp
Ulrikke Falch og Sofie Frøysaa
Gyldendal, 2018

Frit Flet – fællesbogen

Eeeendelig er dette fantastiske værk blevet genudgivet! Og det er vi nogen, der har ventet længe på! Bogen har nemlig været udsolgt fra forlaget og ikke været til at opdrive nogen steder. Værket er et samarbejde mellem de tre veninder Naja Marie Aidt, Line Knutzon og Mette Moestrup, der i et feministisk og humoristisk kreativt kollektiv, fletter tanker, billeder, tekster og poetiske indfald sammen til et indsigtsfuldt autobiografisk værk. Et værk, der kredser om kvinderollen, moderrollen, arbejde og tankerne herom. Og som nu i nyt format og grafisk udtryk er den perfekte gave til veninden. Desuden sætter SORT/HVID den ikoniske fællesbog  op som teater i det nye år – også en god julegaveidé, hvis man er til de kulturelle oplevelser.

Frit Flet – fællesbogen
Naja Marie Aidt, Line Knutzon og Mette Moestrup
2. udgave, Gyldendal, 2018

656 sider

Orlando

Virginia Woolfs fantasyroman om Orlando, der lever over fem århundreder og skifter køn undervejs, undersøger, hvordan man forholder sig til sin tid og til sit køn. Romanen hævdes at være en biografi om forfatteren selv og Vita Sackville-West, og er en klassiker, der er et must i den feministiske litteraturelskers bogreol. Bogen er nyoversat, men findes helt sikkert også antikvarisk.

 ‘

Orlando
Virginia Woolf

Rosinante, 2017
213 sider

Tove Ditlevsen plakater

Okay, vi kunne ikke dy os. Det er ikke en bog, meeeen denne plakat er perfekt som gave til alle, der elsker bøger, litteratur og – ligesom os – stadig er ramt af Tovefeberen. Derfor har vi som noget helt særligt, sat denne fine plakat på listen. En plakat som vil pynte på enhver ung piges værelse eller i stuen over den hyggelige lænestol, hvor der læses bøger fra en stor bogreol.

Plakat med originalforsiden til Tove Ditlevsens PIGESIND.
Måler 50×70 cm.
Gyldendal Studio

Mandelgaven: Camille Clouds brevkasse 

Dette er igen i år den oplagte mandelgave! Men også den perfekte gave til en, der digger selvhjælpsbøger – eller netop ikke gør. På humoristisk vis guider Camille Cloud i sin brevkasse nemlig folk gennem deres dilemmaer og livsspørgsmål, og dramatikeren Line Knutzon har på den måde skrevet en hylende morsom satirisk bog over tidens selvhjælpslitteratur i et yderst råt konkurrencesamfund. Camille Clouds brevkasse bliver desuden sat op som teater på Mungo Park fra Januar 2019. 

Camille Clouds brevkasse
Line Knutzon

Gyldendal, 2017
153 sider

Listen kunne fortsætte…

Der er jo såååå mange gode bøger derude – desværre har vi ikke haft plads på listen til dem allesammen!

Mangler du stadig inspiration til julegaven? Så tjek endelig også vores klimavenlige julegaveliste ud, hvor du blandt andet finder hæklede bryster og feministiske smykker.

Feministiske gaver – hæklede bryster, bæredygtighed og pussy power

STØT UDBRUD! Giv et bidrag på Mæcen.