Feministiske gaver – hæklede bryster, bæredygtighed og pussy power

December er landet med alt hvad den indebærer af kalenderlys og juleoplyste nattegader. UDBRUD! har endnu engang samlet et lille udpluk af julegaveideer, som kan gøre julen lidt mere feministisk og bæredygtig, og julegaveræset lidt mindre stressende.

Af Carla Rafaella Gianetti og Isa Marie Romby
December 2018

Den overdrevne forbrugsrus har lige lagt sig efter Black Friday og nu nærmer julen sig med hastige skridt. 24 dage med bagværk, glögg, juletræsarrangementer, alkoholfyldte julefrokoster og til sidst et gaveudpakningsklimaks på juleaften. På papiret er december måned den hyggeligste måned på året, men der kan også være noget stressende ved, at alt skal være hyggeligt, og at alle ender skal mødes, alle småkager bages, alle julegaver købes og pakkes ind  – og pakkes ud igen. For at gøre julegaveræset lidt mere overskuelig, har vi igen i år samlet en liste med ideer til julegaver, som enten har et feministisk twist, støtter små kunstnere og politiske organisationer, eller som er med til at forbedre dit bæredygtige klimaaftryk.

Brætspil: “Hvem er hun?”

I det klassiske “Hvem er hvem?”-spil stiller man spørgsmål til brikkernes udseende, men det er der ikke noget af i denne nye udgave. Alle kortene portrætterer stærke kvinder, som gennem historien har gjort noget særligt, og som vi alle sammen burde kende til. I “Who is She”-spillet skal man derfor gætte kvindernes bedrifter og livshistorier, hvilket gør spillet både lærerigt og inspirerende. Udover de to spilleplader, indeholder spillet også 28 biografiske kort, som er spækket med spændende anekdoter og fun facts om kvinderne.

Pris: 490,- kr.

Mulepose

Den svenske kunstner bag Designfem genbruger og genanvender vintagematerialer og laver fine broderier, muleposer og andet lækker brugskunst. Vi er vilde med hendes fine orange muleposer.

Pris: 280,- kr.

Line Jensen illustrationer

Det er svært at vælge, hvad vi skal anbefale fra Line Jensens fine sortiment. På hjemmesiden kan man blandt meget andet købe muleposer, postkort og plakater i forskellige størrelser. Alt sammen med Line Jensens karakteristiske og humoristiske streg. Vi er ret vilde med familiekalenderen, som hver måned giver en fin, ny tegning og som har masser af plads til at skrive aftaler på. Den oplagte julegaveidé til den travle familie eller den mega seje nybagte moaar!

Pris: fra 75,- kr.

Beskyt regnskoven

Klimakamp er klassekamp er kvindekamp! Uanset hvilken kamp, man er klar til at kæmpe, er der ingen tvivl om, at klimaet er under massivt pres. I sidste uge strejkede børn og unge under mantraet “hvorfor skal vi gå i skole, hvis vi ikke har en fremtid”, hvilket er så hjerteskærende, at det næsten ikke er til at rumme. Det er stensikkert, at det kræver politisk vilje fra topniveau, men vi kan være med til at skubbe i den rigtige retning, ved, som de unge, at gøre oprør og vise, hvor vi står. Har du ikke tid til at arrangere den næste store klimademo, kan du derfor med fordel putte et regnskovscertifikat på din ønskeliste, eller give et regnskovscertifikat til en du holder af, og dermed være med til at frede regnskovsarealer og sikre dem mod fældning.

Pris: Du vælger selv beløb (minimum 150,- kr.)

Plakat: Global Equality

Mellemfolkeligt Samvirke har bedt fire forskellige kunstnere om at lave plakater ud fra temaet “global ulighed”. Det er der blandt andet kommet denne fine plakat fra Dorte Naomi ud af, som illustrerer, at mennesker er sammen uanset race.

Pris: 100,- kr.

Pussy Power

Øreringe kan være fine og diskrete eller de kan være en subtil fuckfinger til et patriarkalsk samfund, hvor kvinder enten overseksualiseres eller deres seksualitet negligeres. På dette års julegaveliste har vi valgt at putte den amerikanske kunstner Favianna Rodriguez’s blærede ‘Pussy Power’-øreringe. De er så fine og fås i flere farver. Her er, hvad kunstneren selv skriver: “Pussy Power is a statement to reimagine the pussy as a symbolic source of empowerment, a celebration of autonomy over our bodies, and a vehicle to promote self-love. Recognizing that not all women have pussies, and that every single one can define ourselves beyond the genitalia we are born with, I am attempting to show the pussy as a metaphor for sex positivity, desire, health, choice and freedom.”

Pris: 165,- kr.

Den bløde pakke – menstruationsunderhylere

Det er måske lidt kedeligt og lavpraktisk, at få undertøj i julegave, men menstruationsunderbukserne fra Thinx er alligevel værd at skrive på ønskelisten eller give til en du holder af. Underbukserne er nemlig behagelige at have på, lever op til det, de skal og er endda virkelig pæne. Der findes mange modeller af menstruationsunderbukser på markedet lige nu, men vi har valgt at putte Thinx på listen i år, da firmaet også har gang i en række sociale projekter for at komme det globale fænomen “period poverty” til livs.

Pris: fra 160,- kr.

Feministiske fingerdukker

Skal du give en gave til et barn (eller en barnlig sjæl), kan du hos Feminist Majority Foundation købe fingerdukker, som forestiller forskellige kvinder, som på den ene eller den anden måde har sat sit fingeraftryk på verdenshistorien. Nogle indenfor politik, andre inden for kunstverdenen og nogen i fiktionen. Der er 18 forskellige dukker at vælge mellem og de spænder bredt lige fra Frida Kahlo og Rosa Parks til Wonderwoman.

Pris: 46.- kr.

Notesbog: fighting bad guys

Når man er på farten og pludselig overvældes af interessante og verdensforandrende tanker, er det godt at have en notesbog ved hånden. Denne lille, brune af slagsen fylder ikke særlig meget,  kan være i de flestes tasker og støtter ikke mindst Amnesty Internationals arbejde i kampen for at sikre, at menneskerettighederne overholdes verden over. Måske skal du i løbet af december levere en gave til pakkeleg, og der er denne lille politiske notesbog jo helt perfekt.

Pris: 30,- kr.

Feminist as fuck

Okay, vi er ret vilde med øreringe på redaktionen, så derfor kommer der endnu et par på listen over ting, der godt kan komme under juletræet. Disse statementøreringe fra amerikanske Leah Ball er temmelig badass, og en del af overskuddet går til at støtte Planned Parenthood. (Øreringene er i den dyre ende!)

Pris: ca. 1300,- kr.

Fredsfyldte smykker

Årtiers krig i Cambodia har efterladt landskabet fyldt op med messingrester fra bomber, projektiler og landminer. Rajana Association of Cambodia samler krigsaffaldet sammen, og laver en række ganske særlige smykker, som symboliserer overlevelse og heling. Der er både øreringe, armbånd, ringe og halskæder at vælge mellem, og de er alle sammen så fine.

Priser fra ca. 200-460,- kr.

Hej søster

“Hej Søster” kalder sig selv for en græsrodsbevægelse og startede med en playliste på Spotify kaldet “Hej Søster” udelukkende bestående af kvindelige danske musikere. Listen blev lavet, da musikeren Fallulah var blevet træt af at se kvinder blive udeladt og ekskluderet fra festivaler, radioprogrammer og diverse prisuddelinger år efter år grundet deres køn. Med ønsket om at skabe stærke fællesskaber kvinder imellem, blev der siden hen designet denne skønne t-shirt. T-shirten er selvfølgelig skabt med nøje omtanke for miljøet, og er i 100% økologisk bomuld, logoet håndtegnet af kunstneren Karen Segall og håndprintet i København af Trykkertøsen. Dette sympatiske og søstersolidariske projekt, er den helt perfekte julegave til en søster.

Pris: 399,- kr.

Æstetiske og idealistiske smykker

Med fare for, at dette snart ligner en smykkeguide – bliver Feministsmedens æstetiske smykkehåndværk, de sidste smykker vi anbefaler i denne omgang. Feministsmedens smykker skal med på listen, fordi de har et helt særligt, æstetisk udtryk, og man tydeligt kan fornemme en idealisme og omsorg for både håndværket og for den feministiske kamp. Bag disse lækre smykker står den svenske smed Nathalie A Wåhlin, der særligt er inspireret af Rosa Taikon og andre historiske feministiske tænkere, hvilket giver smykkerne en ekstra dimension og dybde, der gør dem til den perfekte julegave til endnu en søster.

Pris: Fra 300,- kr

 

Women’s March puslespil

Den 21. januar 2017 gik mennesker over hele verden på gaden i den storkoordinerede demonstration Women’s March. Illustrator Jennifer Orkin Lewis har lavet et puslespil med 500 brikker, som viser det historiske øjeblik, hvor folk i hele verden demonstrerede mod Trump og en nedskalering af kvinder og LGBTQI-personers rettigheder. En fin tegning omkranses af følgende citat af Gloria Steinem: “We are linked, we are not ranked, and this is a day that will change us forever because we are together, each of us individually and collectively will never be the same again.”

Pris: 165,- kr.

Feministisk aktivitetsbog

Illustrator Gemma Corrells tegninger er både sjove og vedkommende og i denne lille feministiske aktivitetsbog, skal din kreativitet aktiveres. I en tid, hvor vi alle sammen hele tiden skal løbe hurtigere (og pensionsalderen sættes op konstant), er det rart at trække stikket og lade roen sænke sig med en farveblyant eller en glimmertusch i hånden.

Pris: 93,- kr.

Farv din egen vulva

Nu hvor du alligevel har gang i glimmertuschen, er det også værd at nævne Lola Vendetta. Lola Vendetta er nemlig en feministisk figur, som den spanske og feministiske illustrator Raquel Riba Rossy har skabt. Hun udgav forrige år en hylende morsom graphic novel, med den seje og oprørske Lola Vendetta i hovedrollen, der fortællingen igennem flyder i blodige og humorfyldte streger, og som med illustrationerne forsøger at aftabuisere menstruation. I den forbindelse har forfatteren og illustratoren lavet en masse fed merch, som eksempelvis en mulepose med en “Ch*ch* Mandala”, hvor man selv kan farvelægge en vulva. Så frem med den røde glimmertusch! Du kan også give eller ønske dig muleposer med vulvaer, der er farvelagt på forhånd og andre fede trykte illustrationer, samt et mega flot trykt illustreret cirkeldiagram, hvor man kan holde styr på cyklus.

Pris: fra 185,- kr.

DIY: Hæklede bryster – personligt og bæredygtigt

Det har de sidste par år fået en renæssance at sidde med strikketøjet mellem hænderne og strikkepindene under armene. Du forbinder måske feministisk hækling, med hækling af egen livmoder? Og ja, det kan du selvfølgelig også – men der er i dag også mange andre fede opskrifter på alt muligt flot, sjovt og bæredygtigt feministisk hækling og strikning. Eksempelvis kan du hækle bryster i alle mulige farver og former i form af nøgleringe, grydelapper, halstørklæder, vatrondeller eller uroer og legetøj til de mindste. Det er ikke bare hyggeligt og afstressende at sidde med strikketøjet her i den mørke og kolde tid – men også miljøvenligt og bæredygtigt – særligt hvis du er bevidst om, hvilket garn du vikler ind gennem strikkepindene og hæklenålen.

Find opskrifter og inspiration på Instagram og Pinterest til dine hæklede julebryster.

TITS IN CLAYS, TITS FOR DAYS – håndlavede brystkeramik

Og nu, hvor vi er ved håndarbejde og håndlavede julebrystgaver, kan vi i den grad anbefale at tjekke Nina Ehlerts smukke brystkeramik ud. Hun laver både pyntetallerkener, kopper og skåle i alle mulige forskellige former og farver, som kan anvendes til hovedsageligt smykker, blyanter eller (hæklede) vatrondeller. Produkterne er lavet i selvhærdende ler, er håndmalede og lakerede – og ligesom bryster, er der ikke to produkter, der er ens. Nina Ehlert hækler desuden også under navnet @fuzzpoppi  – mest til de små – så glem ikke også lige at tjekke hendes hækling ud.

Pris: 100-200 ,- kr.

Personlige Frida-kugler

Det kan også være, at du skal give adventsgaver eller lave en pakkekalender eller to i løbet af december – i stedet for at købe 4 eller 24 små ubrugelige plastikgaver, vil vi i den forbindelse – endnu en gang – foreslå selv at lave personlige og håndlavede gaver, hvis tiden er til det. En rigtig fin og personlig gave kunne være en julekugle til juletræet. Lad dig inspirere her af den amerikanske kunstner Peermama, der her giver dig opskriften på en feministisk Frida Kahlo julekugle.

Vulva ophæng

Og kan du ikke liiiiige finde tiden til at sætte dig ned og hverken strikke, hækle, lave feministisk julepynt og -gaver – jamen så kan vi anbefale at surfe forbi Wedensdayarts lille shop på Etsy og købe nogle af de to søstres håndlavede og filtede vulaer.

Pris: 82-250,- kr.

Listen kunne fortsætte…

Der er så mange fede feministiske og kreative projekter derude – desværre har vi ikke haft plads på listen til dem allesammen – men tjek gerne vores julegaveliste ud fra sidste år, hvor du blandt andet kan finde kussekunst og pynt med kritiske budskaber.

Feministiske julegaver – kunst, kusser og kvindekort

Er du kunstner, illustrator eller andet og har et fedt feministisk kunstprojekt i gang, som vi bør kende til – så kontakt endelig redaktionen. Så kan det være du/I kommer med på den næste liste.

STØT UDBRUD! Giv et bidrag på Mæcen.