“Red Rosa”: Stærk og smuk grafisk roman om en af venstrefløjens vigtigste teoretikere

Med sikker streg og overbevisende fortælleteknik kortlægger Kate Evans i den grafiske roman “Red Rosa” Rosa Luxemburgs liv, kapitalismekritik og aktivistiske arbejde.

Af Isa Marie Romby
Oktober 2018

I 2015 udgav Verso Books i samarbejde med Rosa Luxemburg Stiftung en gennemarbejdet, indsigtsfuld og smuk grafisk roman om en af venstrefløjens vigtigste teoretikere, Rosa Luxemburg. Aktivist og illustrator Kate Evans blev udvalgt til at udføre opgaven, og uden at have særlig forudgående viden om den ikoniske aktivist og teoretikers liv, sagde hun ja tak til at kaste sig over det omfattende arbejde.

Konsekvent kapitalismekritik

Gennemgående for Luxemburgs arbejde er kritikken af det kapitalistiske system. Hun studerer Marx og bygger videre på hans teorier, samtidig med, at hun forsøger at lappe nogle af de huller, hun mener, der er i “Kapitalen”. Luxemburg er en dygtig formidler og taler til store forsamlinger og på socialistiske kongresser samtidig med, at hun skriver og redigerer tekster. Hendes passion for udviklingen af et socialistisk samfund skinner igennem i alt hun foretager sig, og hun nægter at lade sig kue af elitens forsøg på at knække hendes moral. Hun er stædig og insisterer på, at hun har ret til at udtale sig og være en del af revolutionen, selvom hun lever i et Tyskland, hvor kvinder endnu ikke har fået stemmeret.

Hun er stædig og insisterer på, at hun har ret til at udtale sig og være en del af revolutionen, selvom hun lever i et Tyskland, hvor kvinder endnu ikke har fået stemmeret.

I den grafiske roman bruger Evans flere af de uredigerede tekster, som Luxemburg har skrevet. Dermed får man som læser ikke blot et indblik i Luxemburgs liv, man får også en smagsprøve på den omfattende litterære arv, som den politiske teoretiker efterlod til eftertiden. Vi følger hendes tankerække og får indblik i, hvordan hun bevæger sig fra ræsonnement til konklusion, fra tankeeksperiment til færdig tekst.

Ikke kun teoretiker

Selvom Luxemburgs teorier om kapitalisme er relevante, fremadsynede og brugbare i dag, fokuserer Evans ikke kun på de politiske tanker og kortlægninger af Luxemburgs samtid. Tegneserien giver et indblik i hendes personlige liv, hendes op- og nedture, kærlighedsrelationer til forskellige mænd og de sorger og glæder, hun oplever som kvinde i starten af det tyvende århundrede. For at give indblik i det sårbare og yderst menneskelige i Luxemburg, citerer Evans nogle af de mange breve, Luxemburg skrev til venner og bekendte. Brevene viser, hvor poetisk Luxemburg var, og hvordan hun gennem sproget kunne skabe tydelige billeder af de oplevelser hun havde. Trods modgang formår hun at fastholde et positivt syn på menneskeheden og opgiver aldrig troen på revolutionen. Hendes verdenssyn skinner igennem i de personlige breve, hvor mange blev sendt fra de fængselsophold, som Luxemburgs politiske arbejde medførte.

Vigtig historieformidling

“Red Rosa” er en vellykket og absolut læseværdig grafisk roman, som uden at være selvhøjtidelig videreformidler en vigtig del af verdenshistorien. Som læser efterlades man både klogere og mere oplyst om politiske strømninger, der har været med til at definere verden i dag og som har haft konkret indflydelse, på de samfund, vi ser nu.

“Red Rosa” er ikke en neutral bog, og var man ikke kapitalismekritisk forud for læsningen, er man det absolut efterfølgende.

“Red Rosa – A graphic biography of Rosa Luxemburg”
Kate Evans
Verso Books, 2015
220 sider

STØT UDBRUD! Giv et bidrag på Mæcen.