Den moderne kærlighedsroman

Tidligere i år udkom den unge irske Sally Rooneys debutroman Samtaler med venner på dansk ved oversætter Karen Fastrup. Samtaler med venner er en moderne kærlighedsroman, der handler om rigtige mennesker, man kan forholde sig til, frem for lægeromanens handlekraftige og dominerende mand, der vinder den dydige, passive og attråværdige unge kvindes hjerte.

Af Tine Friis Kelstrup
Juli 2018

Sally Rooneys roman Samtaler med venner er en kærlighedsroman, men den ligger meget langt fra den patriarkalsk udformede Barbara Cartland-roman fra 80’erne med de stereotype kønsroller og den heteronormative diskurs. I en artikel fra 18. maj 2018 beskriver Information Samtaler med venner som en feministisk kærlighedsroman, og den er både feministisk og en lille smule queer.

Når menneskelige forhold bliver komplicerede

I romanen følger man to studerende, Bobbi og Frances, der tidligere har været kærester, men nu blot er venner. De er i starten af tyverne, da de møder ægteparret Nick og Melissa, der er i trediverne. De fires forhold kredser om diskussioner om sex, kunst, politik og køn. Alle fire bevæger sig på den ene eller den anden måde i de kulturelle kredse, og det virker til tider, som om især kvinderne konkurrerer på intellekt.

Frances og Nick indleder en affære, og det gør forholdet mellem de fire en del mere kompliceret og skaber spændinger mellem alle parter. Frances slås desuden med diagnosen endometriose og en fordrukken far, og det falder hende vanskeligt at søge hjælp og sætte ord på sine problemer. I stedet for gør hun skade på sig selv og lader sine frustrationer gå ud over sine omgivelser.

Frances og Nick indleder en affære, og det gør forholdet mellem de fire mere kompliceret og skaber spændinger mellem alle parter.

Den digitale og analoge dialog

En stor del af romanen består af dialog – både analog og digital. Digitalt kommunikerer personerne hovedsageligt via noget så gammeldags som mail, men de benytter sig også af andre platforme. Sally Rooney udtalte i et interview, der blev bragt i Irish Times den 13. november 2017:

”Så jeg tror bestemt, at min stil i høj grad har udviklet sig ved at skrive e-mails og, som du og jeg ved, de der dybe og meningsfulde nattemails, hvori man får kommunikeret ganske meget. Og den slags e-mails findes der i bogen. Hele bogen er nærmest som sådan en e-mail. Som en kontrolleret ordstrøm.” (red.)

Bogen er ganske rigtigt skrevet i et let og nemt fordøjeligt sprog, der minder meget om det talesprog, man nogle gange kan forfalde til i e-mails, og den er opbygget af indre og ydre, digitale og analoge monologer og dialoger.

Den indre monolog

Parallelt med den ydre mundtlige dialog kører Frances tillige en indre observerende monolog, hvor hun som en anden fodboldkommentator analyserer egen og andres adfærd:

”Når han så på mig, følte jeg mig sårbar over for ham, men jeg havde også en stærk fornemmelse af, at han lod mig observere sig, at han havde bemærket, hvor gerne jeg ville danne mig et indtryk af ham, og at han var nysgerrig efter, hvordan det ville tegne sig.”

Ud fra Frances indre monologer får man indtrykket af, at Frances både observerer og føler sig observeret, og hun har intet imod at påtage sig en rolle for at tækkes sine omgivelser:

”Jeg nød at spille den rolle, den smilende pige, som husker ting. Bobbi sagde til mig, at hun ikke mente, jeg havde en ”rigtig personlighed”, men hun sagde, at hun mente det som en kompliment. Som regel var jeg enig i hendes vurdering. Jeg følte til enhver tid, at jeg kunne gøre eller sige hvad som helst, og bagefter bare tænke: Nå, så er det den slags person, jeg er.”

Interaktion

Sally Rooneys debutroman, Samtaler med venner, er et fantastisk interessant indblik i en gruppe menneskers komplicerede interaktioner og forhold. Indblikket føles til tider så virkeligt, genkendeligt og tæt på, at man som læser næsten føler, at man står og lurer ved et nøglehul og smugkigger på et uddrag af andre menneskers liv, som overhovedet ikke kommer en ved. Og det gør det jo heller ikke i virkelighedens verden, men i denne romans univers er nøglehulskiggeri tilladt.

Indblikket føles til tider så virkeligt, genkendeligt og tæt på, at man som læser næsten føler, at man står og lurer ved et nøglehul og smugkigger på et uddrag af andre menneskers liv, som overhovedet ikke kommer en ved.

Rooney formår at beskrive moderne menneskelig interaktion og kommunikation og de fordele og ulemper, der følger med. Hun har præsteret at skrive en queerfeministisk kærlighedsroman, som spejler vores årtis virkelighed på godt og ondt.

Sally Rooney, Samtaler med venner
Rosinante 2018
332 sider
Forfatterfoto: Jonny Davis
Omslag: Design by Faber
Omslagsillustration: Sharon and Vivien © Alex Katz, DACS, London/VAGA, New York, 2016

STØT UDBRUD! Giv et bidrag på Mæcen.