Zadie Smiths multikulturelle landskab

Zadie Smith debuterede i 2000 med romanen Hvide tænder og viste med denne roman sin evne til at beskrive multikulturelle miljøer med humor, realisme og kulturel indsigt. Hun nærstuderer samfundet og sine omgivelser og har med sine observationer formået at frembringe fantastiske værker om livet som immigrant og minoritet i den moderne verden. Hendes vidtfavnende forfatterskab er blevet internationalt anerkendt og har vundet et hav af priser.

Af Tine Friis Kelstrup
Illustrator: Christine Reinwald

februar 2018

Zadie Smith blev født i 1975 og er fra Brent i det nordvestlige London, hvor hun voksede op med sin jamaicanske mor og engelske far. Hun er oprindeligt døbt Sadie Smith, men skiftede Sadie ud med Zadie som 14-årig. Smith havde mange drømme som ung, især inden for musikken, og hun tjente også penge som jazzsanger, mens hun gik på universitetet. Dog løb hendes interesse for litteratur af med sejren, og allerede da hun gik på college i Cambridge, fik hun udgivet adskillige noveller i en samling af studerende kaldet The Mays Anthology. Hendes noveller fremviste hendes åbenbare talent, og det var ikke vanskeligt at få udgivet den første roman, efter at hun havde fået erhvervet sig en agent.

Forfatterskab

Smith færdiggjorde sin debutroman, Hvide tænder, om samtidens multikulturelle London, mens hun stadig studerede i Cambridge. Den blev udgivet i 2000 og blev straks en stor succes. I 2002 udgav hun sin anden roman, Autografmanden, der solgte udmærket, men som ikke helt fik samme succes. Nu var hun dog i gang, og det gik langt bedre med hendes tredje anmelderroste roman, Om skønhed. Hendes fjerde roman NW udkom syv år senere i 2012, og i 2016 udkom hendes seneste roman, Swing Time. Samtlige af hendes romaner har vundet priser. Hun har desuden udgivet et utal af noveller, essays og andre gode sager.

Litterære temaer

Zadie Smith er kendt for sine alsidige og panoramiske værker, som gerne indeholder et bredt persongalleri, og de fleste af hendes karakterer befinder sig i et limbo mellem flere kulturer, lande og etniciteter. Hendes forfatterskab kredser om en multikulturel og postkolonial verden, og hendes romaner omhandler ofte livet blandt immigranter og minoriteter. Med humor og fantastisk realisme beskriver hun det kulørte samfund, vi alle lever i, og de skæbner, der udspiller sig i en mere og mere global verden. Med sine nytænkende og indsigtsfulde værker forstår hun at indskrive sig i den litteraturhistorie, som hun selv er så bevidst om. Det er tydeligt, at hun har studeret litteratur, og hun er tro mod de af sine forgængere, som hun har ladet sig inspirere af. Især den postkoloniale del af verdenslitteraturen har fået en særlig plads i hendes forfatterskab.

Et andet tema i Zadie Smiths værker er tilfældigheder og livets uforudsigelighed. Trods flere af hendes karakterers desperate forsøg på at opnå kontrol over deres liv og deres omgivelser, er det altid i sidste ende skæbnen, der råder og af snirklede omveje river dem med sig, uden at de har noget som helst at skulle have sagt.

Smith er desuden kendt for sin stil og sine levende beskrivelser af omgivelser og personlighedstræk. Hun har øre for sprog, og hun formår via sin formidling af sprog og dialekter at fremmane alt fra arbejderklassekarakterer og Nordlondons hippe unge til højtstående akademikere.

Overflade med dybde

Det kan være vanskeligt at kategorisere Zadie Smiths værker og karakterer præcist. Hendes værker er populærlitteratur, der sindrigt skildrer vores samtid og den verden, vi lever i, men samtidig har de også dybsindige litterære træk. Hendes bøger har altid fået en blandet modtagelse, måske fordi hendes værker er så forskellige, eller fordi hendes forfatterskab er så omfattende, eller måske er forventningerne blevet formet af mængden af omtale af hende. Man kan dog ikke komme uden om, at hendes bøger er prisvindende bestsellere, og at hun har vundet sine læseres litterære hjerter.

Bibliografi:

2016 Swing Time
2012 NW
2009 Changing My Mind: Occasional Essays
2007 The Book of Other People
2006 Fail Better: The Morality of the Novel
2005 Om skønhed
2003 The Burned Children of America
2003 Best of Young British Novelists 2003
2002 Autografmanden
2001 Piece of Flesh
2001 The May Anthologies
2000 Speaking with the Angel
2000 Hvide tænder

Priser:

2017 Langston Hughes Medal
2006 Bollinger Everyman Wodehouse-prisen
2006 British Book Awards’ Decibelpris for årets forfatter
2006 Commonwealths forfatterpris for bedste bog
2006 Orangeprisen for fiktion
2006 Somerset Maugham- prisen
2005 Man Booker-prisen for fiktion
2003 Jewish Quarterlys litteraturpris for fiktion
2003 Orangeprisen for fiktion
2003 Sunday Times-prisen for årets unge forfatter
2001 Authors’ Club-prisen for debutromanen
2001 Commonwealth Writers-prisen (bedste debutroman)
2001 Orangeprisen for fiktion
2001 WH Smith Award for bedste nye talent
2000 EMMA (BT Ethnic and Multicultural Media Award) for bedste bog/roman
2000 EMMA (BT Ethnic and Multicultural Media Award) for den bedste kvindelige debutant inden for medier
2000 Guardianprisen for debutromanen
2000 James Tait Black Memorial Prize (for fiktion)
2000 Mail on Sunday/John Llewellyn Rhys-prisen
2000 Whitbreadprisen for debutromanen

Læs også:

Nellie Bly var ikke en kvinde af sin tid