Feministiske julegaver – kunst, kusser og kvindekort

Julen nærmer sig med hastige skridt, og midt i kalenderlys, klejnekogning og feministiskaktivistisk arbejde kan det måske knibe med at finde tiden til julegaveindkøb eller udformning af julegaveønskelister. Men fortvivl ej! UDBRUD! har samlet et lille udsnit af gaveideer med et feministisk twist, som du selv kan ønske dig eller give til en, du holder af.

Af Isa Marie Romby
December 2017

December er hjerternes fest, siger man, men efterhånden kan julemåneden også opfattes som manifestationen af kapitalismens succes, som er med til at gøre os til købsorienterede forbrugere med et ubeskriveligt behov for materiel tilfredsstillelse af enhver art. Nogle suser af sted i forbrugshjulet i et forvirrende opskruet tempo, andre melder sig helt ud og dropper gaverne, mens andre igen gør gaverne politiske og giver et regnskovscertifikat eller en ged i en større sags tjeneste.

Uanset om du er storforbruger, antiforbruger eller bare køber de gaver, du nu synes, der skal købes, kan det være, du har lyst til at snige lidt feminisme ind under (eller op på) juletræet i år. Vi har derfor lavet en lille liste, som kan inspirere dig, og hvor du måske kan finde lige det, du ikke vidste, du ønskede dig. Eller måske mangler du ideen til mandelgaven, pakkekalendergaven eller gaven, du godt må give dig selv, fordi det jo er december. Der er gaver, som er kropspolitiske, normbrydende, og som kan være med til at skabe dialog. Og så er der gaver, hvor man ved sit køb er med til at støtte organisationer, der arbejder for kvinder og minoriteters rettigheder.

Politisk mindfulness

Mindfulness malebøger har været et hit de sidste par år. Måske fordi vi ser et samfund, som i stigende grad præges af stressede og udbrændte borgere i alle brancher og samfundslag. De afstressende malebøger indeholder ofte blomster og finurlige fugle, men kan også minde os om, at verden er kompleks og alsidig. Du kan stresse af og samtidig være skarp på køn og diversitet med malebogen “Facing Gender Diversity” af Cecilie Nørgaard, som indeholder værker af 30 internationale kunstnere og illustratorer. Mens du lader roen sænke sig og giver dig selv tid til fordybelse, er du samtidig med til at støtte Plan Danmark, som salget af malebogen går til.

Malebogen koster 250 kr.

Smid ‘kvindekortet’

Det er altid fedt med en lille påmindelse om, hvor mange seje kvinder, der findes, og hvordan de har været med til at forme og stadig former den verden, vi lever i i dag. Den påmindelse kan du nu få med The Woman Card(s) Deck of Card, når du sidder og lægger kabale eller forsøger at tjene lidt sorte penge på pokerspil. Spillekortene portrætterer seje kvinder og er illustreret af kunstnere, som alle støtter ligestilling, og pengene går til Planned Parenthood.

Kortspillet koster 126 kr.

Støt ligestillingsarbejdet

Dansk Kvindesamfund har siden 1871 arbejdet for at skabe ligestilling i det danske samfund og sikre, at der er lige rettigheder for alle. Deres webshop bugner af forskellige produkter, som både er lækre, nyttige og har politiske budskaber. Der er blandt andet et udvalg af muleposer, nye og gamle plakater, og tøj med forskelligt print. Gå på opdagelse i webshoppen og vær med til at støtte Dansk Kvindesamfunds arbejde.

Pris til fra 15-249 kr

Kropspositivistiske akvareller

Hos YogaPrints viser kunstner Marie Jørgensen, at der ikke findes en “rigtig” yogakrop. I det hele taget findes der slet ikke rigtige og forkerte kroppe, men bare kroppe. På hjemmesiden skriver hun: “Yoga prints’ mission is to show the human body in all its wonderful diversities and hereby challenge the general perception of what “a yoga body” should look like. Because yoga is for every body.” Hendes akvareller er smukke og dejlige at se på, og man behøver ikke være en yogamus for at nyde hendes fine streger.

Akvarellerne koster fra 60 til 399 kr.

Homofobi: Nej tak!

Amnesty International arbejder for at forebygge homofobi og vold mod personer, som falder uden for den binære kønskategori. Det er vigtigt arbejde, da mennesker over hele verden oplever at blive forfulgt og chikaneret på baggrund af deres seksualitet eller køn. Som Amnesty skriver: “Alle har ret til et liv i frihed og til åbent at kunne stå ved deres seksualitet og identitet”. Derfor har organisationen lavet en Love Is Not A Crime T-shirt i samarbejde med Scoop Models og Won Hundred

T-shirten koster 250 kr.

Put kussen i øret

Kobberkussen er navnet bag de fineste kusseøreinge, man kan forestille sig. Ikke to kusser er ens, så det er øreringene heller ikke. Har du ikke huller i ørerne, men er vild med ideen om at dekorere dig selv eller dit hjem med stilede kusser, kan man på Kobberkussen købe en masse forskellige produkter med fokus på kussen, herunder blandt andet julepynt, kusketter, plakater og halskæder.

Øreringene fås i forskellige størrelser og materialer.

Pris fra 200 kr.

Pynt med et kritisk budskab

Hos Kritisk Pynt kan man få feministiske smykker og nøgleringe til den store guldmedalje. Kreative Sara Ferreira står bag, og hun sparer hverken på farver, glimmer eller politiske statements.

Produkter kan bestilles via Kritisk Pynts Facebookside.

Lidt om bryster

Mangler du lidt pynt, som kan jazze juletræet op? Og er du træt af altid at hænge de samme julekugler, glimmerguirlander og flettede fiduser på grangrenene? Illustrator og grafisk designer Mie Frey har måske løsningen på lige netop den frustration. Hun har kreeret en række fine bryster i forskellige former og farver, som passer perfekt til de grønne træer, der snart indtager stuerne. Man behøver selvfølgelig ikke pakke brysterne væk sammen med det resterende julepynt. De kan sagtens være dekorative året rundt!

Boobs koster 35 kr.

Støt endometrioseforskning

Hver tiende kvinde får stillet diagnosen endometriose, men alligevel er der utrolig lidt viden om en sygdom, som kan give hæmmende smerter for de kvinder, der får den. Hos La-Kris kan du købe et armbånd og samtidig donere til forskning i endometriose.

Pris: 49,95 kr.

Ovenover er blot et udpluk af overflødighedshornet af feministiske produkter, gaver og nips, som man kan boltre sig i her i den søde juletid. I iveren efter at købe feministiske julegaver, kan man let komme til at købe krimskrams, hvor producenten kan have tendens til at malke feminismens potentiale for markedsføring og indtjeningsmuligheder. (Det har Hannah Macaulay skrevet en rigtig fin artikel om i Friktion.) Vi har her forsøgt at skille snot fra skæg og give ideer til mere reflekterede og feministiske julekøb. God jul!

STØT UDBRUD! Giv et bidrag på Mæcen.