Rupi Kaur er tilbage med en følelseseksplosion af en digtsamling

Det er nemt at blive grådig, når man læser Rupi Kaurs digte. At fortære dem i hast, konsumere et til og endnu et i et opskruet tempo. Men det er nødvendigt at lægge bogen fra sig en gang imellem. At lukke øjnene og lade digtene bundfælde sig i bevidstheden. At mærke, hvordan sætningerne trykker på noget indeni, hvordan ordene stikker i hjertet. UDBRUD! har haft fingrene i Kaurs nye digtsamling ”The Sun and Her Flowers” og er blevet revet med og kastet rundt. Men har også ind imellem tabt tråden og kedet sig lidt.

Af Isa Marie Romby
November 2017

Indisk-canadiske Rupi Kaur bliver af mange medier kaldt en ’insta-digter’. Hendes korte digte passer perfekt til Instagram-platformen, hvor det simple og smukke ofte tiltrækker brugerne. Hendes profil har lige nu 1,7 millioner følgere, som liker og deler hendes poetiske opslag. Mange kan måske huske Kaur fra en episode på selvsamme medie, hvor hun delte et billede, hvorpå hun var iført menstruationsplettede joggingbukser. Den lille mørkerøde plet på det lysegrå stof medførte, at Kaur fik lukket sin profil med beskeden om, at hun havde delt upassende indhold. Dette faldt bestemt ikke i god jord hos feminister og menstruationsaktivister (og folk, der er trætte af den dobbeltmoral, der ofte definerer kulturen på sociale medier), og heller ikke Kaur brød sig om menstruationscensuren på det visuelle sociale medie. Hendes profil blev heldigvis åbnet igen, og siden har hun delt poesi, tegninger og indhold af mere eller mindre aktivistisk karakter. I 2014 udkom Kaurs første digtsamling, ”Milk and Honey”, og nu lidt under tre år senere har hun sendt sin anden digtsamling, ”The Sun and Her Flowers”, på gaden.

En rejse ind i følelseslivet

Måske kræver Kaurs digte, at læseren befinder sig i en bestemt sindstilstand. Nogle vil de måske ikke ramme den mindste smule. Nogle vil finde genkendelse, se sig selv spejlet. Andre vil blive irriterede eller kede sig. Hos mig prikker Kaurs digte til et bredt spektrum af følelser: vrede, stolthed, smerte, glæde, livsgejst, skam. En del af digtene vækker genkendelse, mens andre ikke er adresseret til mig og ikke afspejler hverken mit liv eller min plads i verden. Baseret på Kaurs salgstal og popularitet på sociale medier er der noget, der tyder på, at hendes beskrivelser af kærlighed, der går i stykker, af at komme videre og samle sig selv op igen efter et voldsomt brud, hendes beskrivelser af overgreb, svigt og destruktiv (selv)kærlighed vækker genklang hos mange mennesker rundt omkring i verden.

Selvom Kaurs digte tager universelle følelser op, er et gennemgående tema femininitet, refleksioner over at være kvinde i en patriarkalsk verden og at have en krop, som ligger under for de skønhedsidealer, der generelt knytter sig til kvindekroppen. Ligeledes udforsker hun, hvordan kvinder i dag står på skuldrene af tidligere tiders kvinder, som har kæmpet for, at vi har de rettigheder, vi i dag nyder godt af. Det ses for eksempel i digtet ’Legacy’:

Fra Rupi Kaurs Instagram-profil: @rupikaur_

Kærlighed og smerte

Digtsamlingen består for en stor del af en ærlig og rå beskrivelse af de tanker, man gør sig, når man ved, at man fortjener bedre, men alligevel bliver sammen med en person, der ikke kan finde ud af at elske en, værdsætte en, anerkende en, respektere en. En del af digtene afspejler det latente behov for at bryde fri og for at komme videre, men samtidig fastholde sig selv i en låst og uhensigtsmæssig situation. En beskrivelse af behovet for og ønsket om at være stærk. Digtene behandler de følelser, der fylder en i situationer præget af afmagt.

Digtene i ”The Sun and Her Flowers” breder sig over langt flere temaer, end det var tilfældet i ”Milk and Honey”, og dermed bliver digtsamlingen lidt mindre skarp. Den er inddelt i fem dele: ’wilting’, ’falling’, ’rooting’, ’rising’ og ’blooming’, og i hver del flettes en række forskellige emner ind i hinanden, herunder brud, sorg, kærlighed, kulturel tilknytning, kærlighed til moderen, rodløshed, immigration, svigt, voldtægt, overgreb, kvindekamp og arv.

Digtene svinger mellem at være naive og håbefulde, til at være pessimistiske og hardcore, præget af bitre erfaringer om ødelagt kærlighed og knuste hjerter.

Ligesom i ”Milk and Honey” kredser Kaur i ”The Sun and Her Flowers” meget om fænomenet ’den eneste ene’. Er det overhovedet realistisk at finde en sådan sjælefrænde? Og er det realistisk at kunne holde fast på vedkommende? Ikke at lade tidligere svigt definere en ny relation? Ikke at trække sig væk, når hverdagen sniger sig ind på en med sine trivielle gøremål? Ikke at søge videre, når man har udforsket hver eneste del af et andet menneskes krop? Smagt på hver eneste overflade? Måske er det realistisk, måske ikke. Digtene svinger mellem at være naive og håbefulde, til at være pessimistiske og hardcore, præget af bitre erfaringer om ødelagt kærlighed og knuste hjerter. Tilbagevendende temaer er selvstændighed, selvaccept og selvtillid. Og noget, som Kaur fremhæver på bedste vis, er netop vigtigheden af evnen til at elske sig selv. Det lyder måske som en kliché, men det gøres vedkommende og indkapsles så fint i en række af digtene.

Fra Rupi Kaurs Instagram-profil: @rupikaur_

Digte til en rodløs generation

Selvom majoriteten af digtene er stærke og vedkommende, er ”The Sun and Her Flowers” også temmelig lang. Mange forskellige temaer tages op, røres ved, strejfes, og muligvis havde det været en fordel at tage nogle af digtene ud og placere dem i den næste digtsamling.

Dog er der ingen tvivl om, at Kaur formår at afspejle og beskrive følelser, tvivl og livsspørgsmål fra en generation, hvis plads i en mere og mere kaotisk verden ikke altid er lige tydelig og nem at finde. En generation, for hvem begreber som kærlighed, troskab og ærlighed kan være svære størrelser med en tendens til at blive mere og mere flydende. Og hvor vores kollektive rodløshed og konstante jagt på det perfekte i alle livets rum og faser, fra partner til job til udseende, gør svigt og egoisme og ufuldkommenhed til en ufravigelig del af tilværelsen. Men også en generation, hvor åbenhed og nysgerrighed er altafgørende og allestedsnærværende.

“The Sun and Her Flowers” er en stærk toer fra en ung poet med meget på hjerte.

“The Sun and her Flowers”
Rupi Kaur
2017
Andrew McMeel Pub
256 sider

STØT UDBRUD! Giv et bidrag på Mæcen.