Women on Waves

Kvinders rettigheder og kvinders kroppe er en kampplads i politik verden over. Argumenter om vigtigheden af moderskab og den ærbare familie udfordrer for tiden retten til abort, og øget magt til konservative og pro-life grupper i store dele af verden sætter kvinders sundhed og sikkerhed på spil. Lige nu ser vi en tendens til, at konservative familieværdier forsøger at udvande tidligere tiders landvindinger inden for rettighedsområdet. Heldigvis er der en lang række organisationer, der utrætteligt kæmper for kvinders ret til at bestemme over deres egen krop.

Af Isa Marie Romby
maj 2017

I dokumentaren ”Vessel” følger vi organisationen Women on Waves, som arbejder for at sikre aborter i alle lande. Det er en stærk og bevægende dokumentar, som minder os om, at aktivisme gør en forskel. Seeren kastes direkte ind i en heftig anti-abort demonstration i Marokko. Den ophidsede mængde består hovedsageligt af mænd. De råber, at abort er forræderi mod Gud. Dermed er scenen sat, og som seer gøres man opmærksom på nogle af de udfordringer, der møder de mennesker, der arbejder for at sikre kvinders ret til abort og ret til at vælge moderskabet til eller fra.

Women on Waves

Omringet af den vrede folkemasse står Rebecca Gompert, grundlæggeren af den hollandske organisation Women on Waves. En organisation, som arbejder for, at kvinder verden over har adgang til sikker abort. Hendes røde kinder afslører, at hun til en vis grad er påvirket af situationen, men bortset fra det har hun et målbevidst udtryk i ansigtet og udstråler styrke og kontrol. Det er tydeligvis ikke første gang, hun konfronteres med en gruppe vrede mænd.

Hun oprettede Women on Waves, fordi hun tror på, at alle kvinder har ret til at bestemme over deres egen krop. Projektet handler om at reducere lidelse.

Rebecca Gompert har styr på sine fakta. Hun ved præcis, hvad hun laver. Hun kender lovgivningen på abortområdet ind og ud og ved, hvordan man skal navigere i et fjendtligt miljø, hvor mange ser hendes mission som et amoralsk, forkasteligt projekt. Hun oprettede Women on Waves, fordi hun tror på, at alle kvinder har ret til at bestemme over deres egen krop. Projektet handler om at reducere lidelse. Hvis man ikke føler, at man vil være en god forælder, så vil det medføre lidelse. Både for den kvinde, som tvinges til at få barnet, men også for det barn, hun tvinges til at få. Her afspejles et væsentligt politisk ståsted for Women on Waves, og der gøres op med forestillingerne om, at meningen med livet er forældreskab og familieforøgelse.

Fordi abort er ulovligt i mange lande, fik Gompert den idé, at hun var nødt til at arbejde uden om de restriktive nationale love. ”Hvordan kunne vi skabe et rum, hvor den eneste tilladelse, kvinderne havde brug for, var deres egen?” spørger hun i filmen. Svaret er overraskende enkelt: man tager et hollandsk skib, samler kvinder op i de lande, hvor abort er ulovligt, sejler ud på internationalt farvand og giver kvinderne en abortpille. I internationale farvande er det lovene på flagskibet, der gælder. Da abort er lovligt i Holland, gør hverken Women on Waves eller de kvinder, der får aborten, noget ulovligt.

Information er nøgleordet

Nogle politikere har en fejlagtig opfattelse af, at det at forbyde abort medfører, at kvinder holder op med at få aborter. Men faktum er, at kvinder får aborter, uanset om det er lovligt eller ej. Frem for at få sikre aborter med minimale medicinske risici er kvinder i lande med stramme abortlovgivninger ofte nødt til at gå under jorden og få foretaget lyssky, suspekte aborter under risikable forhold.

Women on Waves er et aktivistisk forsøg på at kæmpe for kvinders rettigheder. Eftersom den medicin, som bruges til aborter (misoprostol), er tilgængelig på apoteker i stort set alle lande, er organisationen begyndt at distribuere viden om, hvordan man selv kan tage medicinen og dermed foretage abort uden at involvere sundhedspersonale eller gå til kvaksalvere. Organisationen forklarer ligeledes, hvordan man kan få fingre i medicinen uden at gøre personalet på apotekerne mistænksomme. Som Gompert siger: ”Du kan ikke forhindre kvinder adgang til noget, de har ret til.”

Organisationen skabte derfor Women on Web, en online pendant til Women on Waves. Her kan kvinder kontakte organisationen og stille spørgsmål til graviditet og abort, og samtidig er det en platform, hvor de kan dele deres frygt, ensomhed og bekymringer.

Tilbagevenden til konservative familieværdier

Det sidste års tid har vist os, at kvinders rettigheder aldrig må tages for givet. I oktober 2016 forsøgte den polske regering at lave et totalforbud mod aborter i et land, hvor adgangen til abort i forvejen er stærkt begrænset. Lovforslaget resulterede i massive protester over hele Polen (og i storbyer verden over), hvor sortklædte kvinder indtog gaderne på den såkaldte Black Monday. Protesterne havde den effekt, at den konservative regering rullede forslaget tilbage, men diskussionen om, hvorvidt abort under alle omstændigheder bør kriminaliseres, er fortsat i gang.

Genindførelsen af den såkaldte ”Global Gag Rule” af Trump-administrationen i USA er et andet eksempel på, hvordan kvinders rettigheder holdes som gidsler i et politisk landskab, som i stigende grad domineres af højreorienterede, patriarkalske værdier. Trumps Global Gag Rule medfører, at alle NGO’er, som modtager støtte fra US Family Planning, ikke længere må informere eller uddanne folk om sikre aborter. Rådgivning om familieplanlægning og abort vil medføre, at der lukkes for pengekassen. Dette er et seriøst politisk statement, som har alvorlige konsekvenser for kvinder over hele verden.

Abort er nødvendigvis moralsk forkasteligt, hvis idealet er moderskab og kernefamilie.

Trumps politik pakkes ind i narrativet om traditionelle familieværdier og behovet for at beskytte og bevare kernefamilien (på trods af Trumps egen familiestruktur, som ikke tilnærmelsesvis minder om en traditionel kernefamilie). I den konservative fortælling om kernefamilien, er kvindens vigtigste rolle moderskabet, og kernefamilien romantiseres og bliver for den konservative højrefløj i flere vestlige lande definitionen på det gode samfund. Abort er nødvendigvis moralsk forkasteligt, hvis idealet er moderskab og kernefamilie.

Modstand og aktivisme er altafgørende

Det er, når politiske beslutninger, som dem vi så i Polen sidste år og den nylige genindførelse af Global Gag Rule, manifesteres i virkeligheden, at organisationer som Women on Waves bliver essentielle. At kæmpe for menneskerettigheder er et Sisyfos-arbejde, som kræver, at vi holder øjne og ører åbne og konstant er opmærksomme på de politiske krumspring og tricks, som langsomt men sikkert begrænser kvinders rettigheder på et bredt spektrum. Kvindeorganisationer og menneskeretsorganisationer er nu mere vigtige end nogensinde før.

”Vessel” viser os, at mennesker, der arbejder sammen, kan skabe afgørende forandringer i verden. Men filmen viser også, at der er lang vej endnu.

(Dele af denne artikel er tidligere udgivet på engelsk på www.wilpf.org)

STØT UDBRUD! Giv et bidrag på Mæcen.