Femi-fantastiske bøger om krop, forældreskab, fødsel, død og genfødsel

Vi har de sidste uger på UDBRUD! haft fokus på forældreskabet. Et tema som litteraturen og feminismen gennem tiderne også ofte har kredset om. Et tema med uendelig mange indfaldsvinkler, vinklinger og udbrud. Vi har måtte sande, at det har været umuligt at indfange det hele. Derfor har vi lavet en lille læseliste med 10 femi-fantastiske bøger om krop, forældreskab, fødsel, død og genfødsel, som vi håber kan give jer yderlig inspiration til at dykke ned i og udforske temaet. Rigtig god læselyst. 

Af Carla Rafaella Gianetti
Maj 2017

1) Vinterbørn

Vinterbørn er en fortælling om mangfoldighed og sammenhold mellem forskellige gravide kvinder fra forskellige sociale klasser i 70’erne på Rigshospitalet. En vaskeægte søstersolidaritetsånd om kroppen, graviditet, amning og den kommende tid som mor.

Læs også UDBRUD!s anmeldelse.

Vinterbørn
Dea Trier Mørch
1976 (Genudgivet i 2016) 
Gyldendal 

2) Brev til en nybagt forælder

Brev til en nybagt forælder er et feministisk manifest, hvori forfatteren Chimamanda Ngozi Adichie kort og præcist oplister 15 punkter om, hvordan man som forældre kan opdrage feministisk i det 21. Århundrede.

Du kan læs et interview med forfatteren i Politiken.

Chimamanda Ngozi Adichie
Brev til en nybagt forælder
2016
Gyldendal

3) Mor – en historie om blod

Maja Lucas’ roman er en fortælling om fødselsdepression og ambivalensen ved moderskab. En bog, der skildrer ubehaget under graviditeten, hvor man som kvinde nogle gange kan føle, at man mister ejerskab over sin krop. Maja Lucas skriver i et yderst minimalistisk, fortættet og fragmentarisk sprog om, at det bestemt ikke altid er ren lykke at blive mor. En bog, der tør sige alt det tabubelagte højt.

Du kan læse interview med forfatteren i Information.

Maja Lucas
Mor – en historie om blod
2016
C&K

4) Den hvide by

Den svenske forfatter Karolina Ramqvists roman Den hvide by er en stille beretning om ensomheden i et lammende moderskab og indeholder detaljerede ammeskildringer og nærstudier af det lille barn, der suger sig fast til moderens bryst.

Du kan læs mere om bogen i Information.

Den hvide by
Karolina Ramqvist

2015
Tiderne Skifter

5) Tjenerindens fortælling

Margaret Atwood har skrevet en rystende og uhyggelig dystopisk science-fiction roman i en verden, hvor kvinder er blevet frataget alle rettigheder og reduceret til fødemaskiner i et totalitært-bibelsk patriarkat. HBO har netop filmatiseret romanen til en serie ved samme navn som den engelske titel  – A Handmades Tale. En bog og TV-serie, du ikke bør snyde dig selv for.

Læs portræt af Margaret Atwood.

Tjenerindens fortælling
Margaret Atwood
1986
Lindhardt og Ringhof

6) Hver dag starter det forfra

I den mere lette og humorfuldte ende, kan man kaste sig over Line Kjeldsen Jensens nye grafiske bog. Hendes illustrationer er fra tiden som barselsramt mor og den ærlige streg, der har hittet på Instagram, danner nu grundlag for denne super fine og humoristiske fortælling.

Læs UDBRUD!s anmeldelse.

Hver dag starter forfra
Line Kjeldsen Jensen
2017
Forlaget fredag

7) Linda Evangelista Olsen

Suzanne Brøgger har skrevet en skæv og humoristisk erindringsroman, hvor kattens ni liv bliver en metafor for forholdet til moderen.

Linda Evangelista Olsen
Suzanne Brøgger
2002
Gyldendal

8) Erindring om kærligheden

Kirsten Thorup har også skrevet en generations og erindringsroman om mor/datter-forholdets kompleksitet. En fortælling, man kan relatere til, selvom man ikke selv er mor.

Læs interview med forfatteren i Kristelig Dagblad.

Erindring om kærligheden
Kirsten Thorup

2016
Gyldendal

9) Dø, løgn, dø

Er man mere til lyrik, kan man kaste sig over denne flotte digtsamling, der kredser om moderskab, amning, køn, kærlighed og døden.

Læs anmeldelse i Information.

Dø, løgn, dø
Mette Moestrup
2012
Gyldendal

10) Har døden taget noget fra dig så giv det tilbage – Carls bog

Naja Marie Aidt har med denne bog skrevet en rystende og rørende poetisk bog, hvori hun med et fragmenteret sprog skriver om at miste sit barn. En bog om moderskab, død og genfødsel. En poetisk perle om enhver forælders værste mareridt.

Læs også UDBRUD!s læsning af bogen.

Har døden taget noget fra dig så giv det tilbage – Carls bog
Naja Marie Aidt
2017
Gyldendal

Læs også: 

Nyt pust til moderskabslitteraturen

 

Kilder: Litteratursiden.dk, IMBD, Dagbladet Information, Politiken, Kristeligt Dagblad.

STØT UDBRUD! Giv et bidrag på Mæcen.