New kids on the block: Københavns Unge Feminister

Gruppebilledet af Københavns Unge Feminister. fra venstre: Astrid, Laura, Karla, Mathilde, Alma

Hvad gør man, hvis man er ung feminist og oplever, at der mangler et rum, hvor man passer ind? Man skaber rummet selv. Tre gymnasieelever er gået sammen og har oprettet foreningen Københavns Unge Feminister. UDBRUD! fik en snak med en af stifterne af den nyopstartede feministiske forening, som ønsker at skabe et fællesskab med plads til forskelligheder, hvor man ikke skal forsvare, at man er feminist.

Af Isa Marie Romby, april 2017
Foto: KUF

Karla Borgs passion for feminisme og ligestilling strømmer gennem telefonrøret, som en næsten fysisk energi. Hun er en af de tre stiftere af den nyopstartede forening Københavns Unge Feminister og har sagt ja til at snakke med UDBRUD! på en kold aprildag. Gennem samtalen bliver det tydeligt, at vi her har at gøre med en ung kvinde, som brænder lidenskabeligt for ligestilling, og som har haft behov for at gøre ligestillings- og feminismedebatten tilgængelig for den generation, hun selv tilhører.

Fra d. 22. april kan man officielt melde sig ind i foreningen, hvis man er under 30 år. Er du for gammel til selv at blive medlem af Københavns Unge Feminister, er et medlemskab en oplagt gaveide til en ung, der trænger eller har interesse i en introduktion til feminisme.

Ulighed, feminisme og diskrimination i den danske ungdomskultur

Karla på 17 år og de to medstiftere, Astrid Bagge-Kjær og Laura Kiær på 18 år, er trætte af oplevelsen af at blive stillet til regnskab af andre unge, hvis man interesserer sig for feminisme. ”For det er generelt sådan, at man skal forsvare sig selv relativt meget, hvis man begynder en samtale om feminisme eller ligestilling. Så bliver man stillet til regnskab, og folk er meget skeptiske,” forklarer Karla. De har oprettet Københavns Unge Feminister for at skabe et rum og et fællesskab, hvor man ikke behøver at forsvare sig, hvis man har interessse i ligestilling og feminisme. Selvom foreningen stadig er i opstartsfasen, har de tre stiftere kunnet mærke stor opbakning og begejstring for projektet. ”Det har været vildt befriende for de folk vi har snakket med, at de endelig ikke har behøvet at skulle forsvare, at de er interesserede i ligestillingsemner eller har holdninger til det,” tilføjer Karla.

“De har oprettet Københavns Unge Feminister for at skabe et rum og et fællesskab, hvor folk ikke behøver at forsvare sig, hver gang de giver udtryk for deres interesse i ligestilling eller feminisme.”

Københavns Unge Feminister ønsker at skabe mere opmærksomhed om ulighed, feminisme og diskrimination i den danske ungdomskultur. De ser det som dybt problematisk, at vokse op i et samfund, hvor opførsel, der reelt set er diskriminerende eller sexistisk, er blevet så almindelig, at vi ikke tænker over det som værende krænkende. KUF ønsker at puste liv i debatten om, hvad ligestilling, diskrimination og sexisme egentlig er. Og de ønsker særligt at engagere unge mennesker i debatten: ”For os handler det om unge, fordi det er nemmest at tage udgangspunkt i noget, man selv er.”

Diskrimination i nattelivet: new normal?

Københavns Unge Feminister vil til at begynde med fokusere særligt på diskrimination og sexisme i nattelivet, fordi det er emner, som mange  unge kan relatere til. De fleste unge har enten været eller kommer til at være en del af nattelivet, og det er et miljø, hvor alle køn er involveret. Ifølge Karla er der alt for mange – både fra minoritets- og majoritetsgrupper – der er udsatte eller ikke oplever den tryghed, som ifølge hende og resten af Københavns Unge Feminister burde findes i noget, der fylder så meget i ungdomslivet.

“Når samfundet og ens omgangskreds i stigende grad ser igennem fingre med diskrimination, kan det være en meget ensom følelse, hvis man ikke har nogen at dele oplevelsen med, og hvis man ikke mødes med forståelse.”

En af de vigtigste årsager til, at foreningen vil fokusere særligt på dette område, er frustrationen over, at sexisme, diskrimination og forskelsbehandling i nattelivet er blevet så udbredt, og at vi har en ungdomskultur, der i højere og højere grad mener, at det er acceptabelt. Et møde med KVINFO kort før påske bekræftede KUF i, at de tager fat i noget vigtigt, og at diskrimination i nattelivet er noget, der kræver opmærksomhed. Mange unge, som oplever diskrimination eller sexisme, ved nemlig ikke, hvordan de skal reagere eller hvad de skal gøre af sig selv, fordi de bliver i tvivl om, hvorvidt de overreagerer, eller om deres følelser er legitime. Når samfundet og ens omgangskreds i stigende grad ser igennem fingre med diskrimination, kan det være en meget ensom følelse, hvis man ikke har nogen at dele oplevelsen med, og hvis man ikke mødes med forståelse. Københavns Unge Feminister ønsker netop at skabe et sikkert rum, hvor man ikke skal stå alene  med de følelser.

Udover sexisme og diskrimination, fremhæver Karla, at Københavns Unge Feministers arbejde også kommer til at handle meget om kropsidealer, kropsidentitet og unges forhold til deres kroppe. “For alle har en krop, så det er noget, alle kan relatere til,” siger hun grinende, men tilføjer alvorligt: “Og kropskulturen og de idealer, der er lige nu, er noget, vi betragter som højst kritiserbart. Både herhjemme og internationalt.”

Der skal være plads til alle

Karla understreger, at der er åbent for alle i Københavns Unge Feminister. Man behøver ikke nødvendigvis at kategorisere sig selv som aktivist for at kunne blive en del af fællesskabet. Det eneste krav er, at man er interesseret i at lære og udforske ligestilling, feminisme, ulighed og køn.

”Det, vi håber medlemmerne bidrager med er, at vi alle sammen – aktive som passive medlemmer af foreningen – kan blive inspireret af hinanden. At vi kan udvikle os ved hjælp af hinanden. Hvert enkelt medlem skal kunne bruge hinanden til at blive klogere, udvikle sig eller ændre holdninger. Man skal føle, at man er sammen med ligesindede unge, samtidig med at man ikke behøver være enige,” fortæller hun.

Selvom foreningen hedder Københavns Unge Feminister, er det ikke kun unge københavnere, der kan være en del af fællesskabet, og der er ikke en geografisk afgrænsning. Men stifterne er selv fra København, hvilket betyder, at foreningen kommer til at have base i hovedstaden. Møder og arrangementer vil hovedsageligt blive afholdt i København, men Karla understreger flere gange under vores samtale, at alle unge er velkomne til at bidrage og opsøge fællesskabet.

Kreativt fællesskab

Udover at skabe et fællesskab med plads til forskellighed har stifterne også en vision om, at Københavns Unge Feminister skal være et sted, hvor man gennem kreativitet kan få plads til at udtrykke sig og dele sine holdninger om feminisme og ligestilling. KUF skal ikke kun være et sted, hvor der snakkes tal og diskuteres statistik. ”Vi vil gerne bruge det kreative som et gennemgående værktøj til at udforske andres og egne holdninger. Et værktøj til at blive klogere og undre sig. Vi vil gerne have det som base for de aktiviteter, der kommer til at være i foreningen,” uddyber Karla. Hun mener, at man ved at inkludere et stort kreativt element vil kunne gøre feminisme og ligestilling lettere tilgængeligt for andre unge. ”Man skal have et rum, hvor man kan udvikle sig selv, sine holdninger og sine indtryk. Det, at man kan blive inspireret af andre, er meget vigtigt. Det er jo også her, fællesskabet opstår. Vi skal samles omkring det,” afslutter hun.

Københavns Unge Feminister bruger de kanaler, som flest unge bruger, nemlig Facebook og Instagram. Her deler de artikler, billeder og links, som de finder interessante, og det visuelle udtryk ses allerede tydeligt på de online platforme.

22. april afholder Københavns Unge deres første event i samarbejde med KB18: “En aften i musikken, diversiteten og fællesskabets tegn!

STØT UDBRUD! Giv et bidrag på Mæcen.