Når queers slår igen

Det kan være hårdt nok at være sort i USA, men at være sort og queer er en næsten uoverstigelig forhindring. Hvis man så oven i købet er vokset op med stofmisbrug og social deroute, må man siges at have alle odds imod sig. Check It er en gruppe sorte queers, der har besluttet sig for at slå igen mod hadforbrydelser, og man følger dem i dokumentaren Check It, som Cinemateket viste fredag eftermiddag i forbindelse med filmfestivalen MIX Copenhagen i København.

Af Tine Friis Kelstrup
Oktober, 2016

Ikke langt fra Det Hvide Hus i Washington D.C.s barske gademiljø beslutter en gruppe sorte queers på 9. klassetrin sig i 2009 til at tage kampen op mod hadforbrydelser. De danner en bande og begynder at slå igen. De kalder sig Check It og flere og flere queers tilslutter sig kampen.

Når hadforbrydelser fører til oprør

I dokumentaren Check It følger vi en bande af unge sorte queers, der nu er mellem 14 og 22 år. De går med læbestift og stilletter, men i deres Guccitasker gemmer de også på springknive og knojern. De har alle haft en hård opvækst med stofmisbrug, omsorgssvigt og kriminalitet, og nu tjener de penge ved at prostituere sig, sælge stoffer eller begå røverier. De er blevet udstødt og mishandlet af samfundet, men nu har de rottet sig sammen for at beskytte sig mod hadforbrydelser.

De bliver den familie for hinanden, som ingen af dem har haft, men alle har manglet, og de beskytter hinanden ved at angribe og gennemtæve de queer bashers, der måtte komme for skade at krydse deres vej.

Fællesskabets ukuelige vrede

Noget af det mest slående ved de unge mennesker er, at de emmer af vrede og frustration. De er blevet behandlet så gennemført rædselsfuldt af andre mennesker, at der ingenting skal til, før de går i udbrud. Sammen lykkes det dem skiftevis at opildne eller tæmme hinandens vrede, men vreden er efterhånden blevet en gammelkendt ven, en vane, som de kan genkende hos hinanden, og som de kan være fælles om. Den har en central plads i gruppedynamikken sammen med den påtagede ligegyldighed og de evindelige jokes , som de unge bruger til at dække over deres dybe frustration over deres situation og en gennemgribende sorg, som er blevet en del af deres sjæl og deres liv i en alt for tidlig alder.

I Washingtons brutale gademiljø er de sammen om at leve og overleve. De er sammen om at elske, de er sammen om at hade, og de er sammen om at håbe. For nogle af dem er der endda, trods alle odds, grund til håb, når de stædigt forsøger at klatre op af fortvivlelsens mørke kløft.

Årets Lili Award

Check It er nomineret til årets Lili Award, og prisuddelingen løber af stablen allerede lørdag i Empire Bios foyer. Hvis dokumentaren vinder prisen, vil den blive vist igen, og der er alt mulig grund til at gå ind og se den. Trods den let gennemskuelige narrative linje og den forudsigelige klipning er Check It en dokumentar, der kommer ud i krogene af ens følelsesliv. Den får sat fokus på hadforbrydelser, som langt fra kun er et problem i USA, men i høj grad også i Danmark. Man kommer ind under huden på stærke, vrede, frustrerede, knægtede, opgivende og ukuelige unge sorte queers, der har gjort det til et fælles projekt at overleve, selv om det til tider virker umuligt i en verden fuld af vold og had.

Check It
USA, 2016
Instruktion: Dana Flor og Toby Oppenheimer
90 minutter

stjerner_4
Anmelderen giver fire ud af fem stjerner

http://www.checkitfilm.com/#best-friends
http://www.mixcopenhagen.dk/?q=da/check-it
http://mixcopenhagen.dk/?q=da/lukkeaften-lili-award